Miercuri a fost luată decizia de către Comisia de fond funciar din cadrul Prefecturii Buzău ca Academia Română să nu intre în posesia celor aproximativ 4.500 de hectare de pădure în zona de munte a județului Buzău. Aceasta fusese revendicată în baza unei sentințe judecătorești vechi de 10 ani. În aceste condiții prefectul judetului riscă plata unor daune în valoare de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere până la ducerea la îndeplinire a obligației.
În urmă cu 10 ani, în baza unei hotărâri judecătorești, Academia Română a obținut reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafață de aproximativ 18.000 de hectare pe raza orașului Nehoiu, dar și a comunelor Siriu și Gura Teghii din județul Buzău. Cu toate acestea, Academia Română a primit doar 13.000 de hectare. Restul suprafeței fusese restituit, tot prin hotărâre judecătorească, Obștii Moșnenilor Buzoieni, a asociație a urmașilor foștilor proprietari ai terenurilor respective.
“Astfel, în 2011, pe titluri parțiale, au fost date pe raza Gura Teghii 11.908 hectare, pe raza Nehoiului au fost date 146.000, 66 hectare iar pe raza Siriului au fost 1510, 38 de hectare.” a spus Carmen Ichim, prefect Buzău.
Pentru reîntregirea suprafeței de pădure a Academiei Române, Comisia Locală de fond funciar Siriu a identificat o suprafață de 4.457 de hectare care ar putea fi cedată Academiei Române. Deoarece terenul se află pe domeniul public al Statului, membrii Comisiei de fond funciar din cadrul Prefecturii Buzău au hotărât că respectiva suprafață nu poate fi retrocedată, deoarece încalcă Constituția.
“Expertiza de identificare a celor 4400 de hectare solicitate a fost făcută fără participarea administratorului. Ori punerea în posesie, punerea la dispoziție a suprațelor se face cu participarea celui care administrează. Nu vin să îmi aleg eu, mai ales că nu dovedesc că este amplasamentul initial, nu vin să îmi aleg eu suprafețele de pădure pe care le retrocedez” a spus Cornel Pitiș, director Rromsilva Buzău.
“În conformitate cu Legea 215, în conformitate de decizia 395 a Curții Constituționale, domeniul public al statului este imprescriptibil, insesizabil, inanienabil, fapt pentru care nu poate fi înstrăinat.”a mai spus Carmen Ichim, prefect Buzău.
La propunerea prefectului județului Buzău, Comisia Județeană de Fond Funciar a votat, în unanimitate, împotriva retrocedării suprafeței de 4457 de hectare de pădure către Academia Romana. Prefectul Carmen Ichim recunoaște că odată cu luarea acestei decizii, riscă plata unor daune în valoare de 100 de lei pe fiecare zi de întârziere până la ducerea la îndeplinire a obligației de a pune în posesie Academia Română cu suprafața totală solicitată.