Potrivit Agerpres.ro judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, a solicitat ca cei trei procurori să fie audiați în ședința plenului pentru a detalia motivele sesizării Consiliului Superior al Magistraturii.
„Vă solicit să fiți de acord cu invitarea acestora în vederea detalierii aspectelor semnalate. Vă spun că am citit și m-am gândit ce am face noi într-o astfel de situație. Nicio dispoziție legală nu am găsit să ne împiedice să facem astfel de verificări. (…) Dumnealor ne-au adresat nouă acest memoriu după ce au făcut demersuri corespunzătoare și Inspecției Judiciare și au urmat alte proceduri, alte căi legale. Nu interferăm peste procedurile aflate în curs, de care luăm act prin memoriile sau prin solicitările care v-au fost adresate dumneavoastră (membrilor CSM — n.r.). (…) Nu am găsit niciun fel de interdicție legală. Nu este absolut nicio prevedere care să împiedice să facem acest lucru”, a explicat Gabriela Baltag.
Cristian Ban, vicepreședintele CSM, a replicat că nu este necesară audierea celor trei procurori, fiind o anchetă a Inspecției Judiciare în curs.
„Din punctul meu de vedere este o sesizare în curs la organul abilitat, Inspecția Judiciară. Această anchetă, aceste sesizări ale domnilor procurori urmează cursul legal la IJ. Eu unul nu văd de ce am face noi aici o discuție, să trecem peste IJ, peste verificările pe care în mod legal organul competent trebuie să le facă”, a afirmat vicepreședintele CSM.
La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a susținut că anchetatorii vor putea fi audiați în cadrul Secției pentru procurori.
„Colegii noștri vor putea fi ascultați cu atenție în cadrul secției, fiindcă dumnealor au venit să își susțină punctul de vedere în cadrul secției și nu ar trebui în calea de atac, oarecum, să procedăm la o audiere înainte de a ajunge la o discuție, la o analiză în cadrul Secției de procurori. (…) Nu s-ar putea interpreta că noi vrem să impunem un punct de vedere Secției și Inspecției (Judiciare — n.r.)?”, a spus Augustin Lazăr.
Sursa: Agerpres.ro