Războiul personal al primarului Buzăului împotriva Companiei de Apă continuă. Chiar în această săptămâna edilul Constantin Toma va propune Consiliului Municipal scăderea tarifului apei meteorice cu 50 la sută pe baza unui studiu comandat chiar de el tocmai la Iaşi. Studiul, care în esenţă este doar …apă de ploaie, ascunde, însă încă o afacere cu iz necurat a primarului Toma. Analiză, care a costat 30.000 de euro din bani publici, a fost realizată de un vechi partener de afaceri al lui Constantin Toma, anchetat în trecut de DNA şi cu o firmă aflată în faliment, ca şi edilul Buzăului.
Studiul privind apa meteorica platit de primarul Buzaului, Constantin Toma, cu 30.000 de euro din banii publici, nu este decat o gaselnita de a continua la nesfarsit lupta pentru controlul total al Companiei de Apa dar si de a-i umple buzunarele unui vechi partener de afaceri. Mai précis, sub pretextul de a micsora tariful apei meteorice in municipiul Buzau si fara sa aiba aprobarea Consiliului Local, Toma a incredintat direct cei 30.000 de euro vechiului sau prieten Vasile Meglei. Fost director de productie in cadrul operatorului de apa din judetul Iasi, Meglei a intrat in zona privata in anii `90 si a infiintat firma HIDROEDIL SA, cu care s-a racordat rapid la lucrari finantate din banul public. Potrivit informatiilor publicate de site-ul www.bzi.ro, in 2006, Vasile Meglei, ajungea insa sa dea cu subsemnatul la DNA si sa fie cercetat penal de procurorii anticoruptie din Bacau pentru fals intelectual, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni si deturnare de fonduri europene. Conform presei locale din Iasi, problemele penale ale Hidroedil au fost cauzate de o serie de ilegalitati care ar fi fost comise cu ocazia proiectarii retelei de alimentare cu apa a comunei nemtene Alexandru cel Bun, finantata din fonduri SAPARD.
In 2008, interesul lui Constantin Toma pentru investitiile in zona alimentarii cu apa a adus la o prima colaborare cu Vasile Meglei. Grup Romet, in calitate de constructor si Hidroedil Iasi, in calitatea de proiectant au inceput lucrarile la statia de epurare din comuna buzoiana Maracineni. Dupa 4 ani, cu intarziere, statia a fost inaugurata, dar pentru ca nu au fost respectate termenele de executie, beneficiarul, Primaria Maracineni, a pierdut finantarile publice din Fondul de Mediu si a fost nevoie sa se imprumute in repetate randuri. Chiar si asa, cei doi parteneri de afaceri, Constantin Toma si Vasile Meglei si-au impartit nu mai putin de 40 de milioane de lei noi.
Tot in anul 2008, cei doi parteneri au mai incearcat o lovitura financiara. Consiliul Judetean Buzau a incredintat catre firma Hidroedil realizarea Studiului de prefezabilitate „Alimentarea cu apa a localitatilor situate pe Valea Buzaului din lacul de acumulare Siriu”. Ideea realizarii unui sistem de alimentare cu apa care sa lege comuna Siriu de Braila a fost una dintre tintele importantele ale lui Toma. Acest sistem ar fi trebuit sa treaca si prin Ramnicu Sarat, lui Meglei revenindu-i rolul de a proiecta solutia tehnica. Potrivit ordinelor lui Toma, solutia tehnica a lui Meglei propunea ca alimentarea cu apa a Ramnicului sa se faca din raul Buzau, iar municipiul ar fi fost in faza in care ar fi renuntat la toate forajele construite prin fonduri europene. Autoritatile guvernamentale, prin Ministerul Mediului, au respins insa acest proiect dezastruos pentru judetul Buzau.
Pentru Constantin Toma respingerea proiectului a insemnat si un mare esec financiar. Si aceasta deoarece conductele de alimentare cu apa necesare realizarii sistemului de alimentare cu apa Siriu – Braila urmau sa fie produse de asocierea Grup Romet – Superlit, in care Toma a intrat chiar in anul 2008 cu o investitie initiala de peste 4 milioane de euro. Dupa ce planul a picat, Constantin Toma a iesit din afacerea Superlit, in 2010, vanzandu-si partea de actiuni catre partenerul turc.
Nu investitia in Superlit si blocarea proiectului „Siriu – Braila” au fost insa marile problemele ale lui Constantin Toma, ci esecurile suferite de Grup Romet la licitatiile organizate la Buzau in anii urmatori. Asa cum TV Sud Est arata anul trecut, in august, Romet a pierdut, la licitatiile din 2011-2012, contracte in valoare de 23 de milioane de euro, pentru executarea de statii de epurare sau tratare a apei din Buzau, Rm. Sarat, Topliceni, Plevna, Valea Ramnicului, Nehoiu, Pogoanele si Patarlagele. Aspecte care au condus la degringolada financiara a Grup Romet si aversiunea fatisa a lui Constantin Toma fata de Comania de Apa Buzau si implicit, fata de directorul general Ionel Tescaru.
Asemenea Grup Romet, care a ajuns in insolventa si faliment, in anul 2015, si Vasile Meglei a ajuns sa ceara intrarea in insolventa a SC Hidroedil SA.
Acum, Constantin Toma, un fost patron falimentar, cu poprire pe conturi, incredinteaza un studiu platit cu 30.000 de euro din banii buzoienilor, vechiului sau partener de afaceri, ajuns si el in insolventa, Vasile Meglei, fara a consulta Consiliul Municipal Buzau. Consilierii locali ar trebui insa informati in privinta actelor care au stat la baza intocmirii studiului pentru apa meteorica din municipiul Buzau, pentru ca altfel aceasta analiza comandata la Iasi pare doar afacere intre doi vechi parteneri. Primarul Constantin Toma trebuie sa aduca lamuriri nu doar in privinta aspectelor care au legatura cu comandarea, modul de derulare si intocmire a studiului referitor la apa meteorica, ci si cu modalitatea de plata a furnizorului de servicii. Mai mult, primarul Buzaului trebuie sa aduca dovezi si argumente clare in ceea ce priveste legalitatea, oportunitatea si necesitatea acestui studiu.
Aceasta in conditiile in care, asa cum se stie, modificarile aduse modului de calcul si facturare a apei meteorice nu se realizeaza prin analize „academice”, ci prin folosirea legislatiei existente, in concordanta cu datele detinute de autoritatile locale. Adica, acest studiu, este doar o miscare de ochii lumii, o simpla apa de ploaie care ii va costa pe buzoieni 30.000 de euro.