ASOCIEREA, SOLUȚIE PENTRU AGRICULTORI

0
1819

Până în 1989, România era considerată „Grânarul  Europei” dar acum am ajuns să importăm cereale, legume și fructe din țări dintre cele mai exotice. Agricultura României este la pământ însă specialiștii din domeniu spun că singura soluție pentru ca situația să revină la normal este ca agricultorii să se asocieze în cooperative. Pe lângă avantajele fiscale oferite de Stat, agricultorii își pot comecializa mult mai ușot produsele.

Asocierea mai multor agricultori le poate aduce acestora  succesul. A spus-o recent, la Buzău, Mihai Herciu, șef serviciu in cadrul Directiei Generale Dezvoltare Rurala, cel care le-a explicat agricultorilor din județ avantajele asocierii în cooperative: pe lângă faptul că vor avea o serie de facilităţi fiscale din partea Statului, ei îşi rezolvă şi problema comercializării produselor.

“Este un lucru constat că de unul singur fermierul găsește destul de greu și este dificil să găsească și să identifice acele soluții, canale de desfacere a producției, în primul rând este vorba de sectorul de legume fructe, unde concurența este foarte puternică” a spus Mihai Herciu, șef serviciu  DGDR

Cooperativa agricolă, grup de producători sau organizație de producători: sunt trei forme de organizare a agricultorilor prin care fermierii ar putea valorifica mai ușor cantități mai mari de produse, de o calitate superioară, la un preț mai bun, într-un timp mai scurt. Totodată, experții din cadrul Ministerului Agriculturii mai spun că prin intermediul formelor organizate ale fermierilor, se pot incheia contracte cu marile rețele de magazine.

“Mai multe gospodării, mai multe terenuri, mai multe ferme o dată associate vor avea mai multă putere de negociere pentru valorificarea producției. De asemenea vor face economii la inventarul agricol pe care îl necesită o astfel de activitate ”a mai spus Mihai Herciu, șef serviciu  DGDR

Una dintre cele mai mari cooperative agricole din România este Dobrogea Sud,  care a ajuns vânzări totale de 18 milioane de euro, în 2016, din tranzacţionarea a circa 100.000 de tone de cereale, potrivit reprezentanţilor companiei. Cooperativa Dobrogea Sud este formată din 42 de membri care produc grâu, orz, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here