Ceara din urechi nu este ceva cu care să te lauzi şi foarte multă lume utilizează beţigaşele de urechi pentru a le îndepărta. Vestea proastă este că acest obicei îţi poate face mai mult rău decat bine. Medicii spun că, prin împingerea beţigaşelor pe canalul urechii, poţi afecta timpanul, cu consecinţe precum vertij sever şi chiar pierderea definitivă a auzului.
Iată 5 greşeli pe care le faci când te cureţi în urechi. Renunţă la aceste obiceiuri, dacă le ai!
Curăţarea regulată a urechii
Mulţi oameni n-au niciodată nevoie de curăţarea urechii. Aceste organe au oricum capacitatea de a se curăţa singure. De fiecare dată când îţi mişti maxilarul, ceara şi celulele moarte de la nivelul urechii sunt aduse spre exterior. Urechea produce atâta ceară câtă are nevoie şi sunt oameni care au mai multă sau mai puţină decât alţii, însă asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu ei. Rolul pe care îl are ceara este să împiedice intrarea apei, a microbilor sau a bacteriilor în ureche.
Nu este nevoie să introduci ceva în ureche pentru a scoate ceara, ci să aştepţi ca aceasta să ajungă în pavilionul urechii şi să o ştergi uşor cu ajutorul unui prosop.
Utilizarea beţigaşelor de urechi
Beţigaşele din bumbac pot afecta pielea de la nivelul urechii, timpanul şi cele trei oscioare de la nivelul urechii medii (ciocanul, nicovala şi scăriţa). În plus, aceste beţigaşe pot împinge şi mai mult ceara spre canalul urechii. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla este ca bulbul de bumbac să rămână în interiorul urechii şi să ai nevoie de intervenţia medicului pentru scoaterea lui.
Introducerea în ureche a unor obiecte ascuţite
Sunt oameni care utilizează alte obiecte pentru a-şi scoate ceara din ureche. Aceste obiecte sunt chiar mai periculoase decât beţigaşele: unghii, bolduri, ace, chei etc.
Utilizarea lumânării
Aceasta practică din bătrâni constă în introducerea unei lumânări în forma de pâlnie a urechii. Se presupune că, prin căldura de la flacără, se produce un efect de vacuum care atrage ceara din ureche spre lumânare. Această manevra poate duce la arsuri şi perforaţii ale urechii şi chiar la incendierea părului celor care o încearcă.
Spălături cu seringa
Aceasta metodă este cât de cât sigură, însă doar dacă este efectuată corect. Îţi poţi “inunda” urechea cu apă şi poţi avea senzaţie de ureche înfundată.
Care este cea mai buna metoda de curatare a urechii?
Când vine vorba despre ceara din ureche, nu trebuie decât să o laşi în pace. În cazul în care simţi că este ceva în neregulă cu auzul sau cu producţia de ceară, cere sfatul unui specialist ORL. El are cele mai sigure metode ca să-ţi cureţe, la nevoie, dopurile de ceară.