Are florile albe sau trandafirii şi în soarele puternic al amiezii, răspândeşte un parfum delicat, amărui.
Beneficiile plantei:
– Hepatita. S-a demonstrat în urma unui studiu că sucul extras din tulpinile de coada-şoricelului ajută la tratarea hepatitei. Sucul proaspăt de Coada-şoricelului se prepară zilnic şi se administrează imediat după filtrare, 50-60 ml, în doză unică, zilnică. Se fac astfel cure de câte 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză.
– Indigestia. Se recomandă o infuzie dintr-o linguriţă de coada şoricelului şi o linguriţă de anghinare. Se adaugă o cană fierbinte peste plante şi se lasă 10 minute la infuzat. Se consumă câte două căni pe zi înainte de masă pe o perioadă de trei săptămâni.
– Acneea. S-a demonstrat ca planta coada şoricelului are un efect care acţionează împotriva bacteriilor şi stimulează şi procesul digestiv. Se recomandă un tratament pe o perioadă de 60 de zile, timp în care se ia infuzie combinată de coada şoricelului, cu un litru de apă, se bea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, câte doi litri pe zi.
– Dischinezie biliara. Se administrează infuzie dintr-o linguriţă de plantă peste care se adaugă 250 ml apă fierbinte. Un astfel de tratament durează 30 de zile, câte două căni de infuzie pe zi. Se poate rula dupa o pauză de două săptămâni.
– Colita. În urma unor cercetări, s-a dovedit că ceaiul de coada şoricelului, consumat zilnic de două ori pe zi pe o perioadă de 35 de zile ajută la tratarea colitei.
– Răni deschise, zgârieturi. Se pune o compresă cu suc proaspăt sau cu tinctură de coada şoricelului pe locul afectat, ţinându-se 60 de minute. Repetaţi aplicaţia de mai multe ori pe zi.
– Alergie cutanată. Se pun comprese cu infuzia combinată de coada şoricelului cu apă, care se ţin două ore pe zi pe locul afectat. Substanţele aromatice din compoziţia plantei au efecte anti-inflamatoare şi antialergice, reduc mâncărimile, usturimea şi edemele.