Înlocuiește zahărul, sarea şi grăsimile cu condimente, pentru a te menține în fomă și pentru a evita problemele digestive ca balonarea sau indigestia.
Cuişoarele previn indigestia
Uleiul esențial din cuișoare acţionează ca antiseptic, ţine departe indigestia, balonarea, crampele abdominale şi diareea. Pentru a te feri de aceste neplăceri, ia 5 picături de ulei esențial de cuișoare cu miere, de 3 ori pe zi, pe o durată de 1-2 săptămâni. Este recomandat și în tratamentul durerilor de dinţi, datorită eugenolului cu efect antiinflamator, caz în care îl folosești nediluat, aplicat local.
Ceaiul de chimen detoxifică ficatul
Chimenul este un bun diuretic și detoxifiant al ficatului. Folosit în diverse preparate culinare sau sub formă de ceai, previne colicile. Pentru copiii care suferă de colici, chimenul este folosit de mult timp ca medicament natural.
Piperul stimulează digestia
Presărat în preparatele culinare, piperul îmbunătăţește nu doar gustul mâncărurilor, ci și digestia, deoarece stimulează creşterea secreţiei de acizi de la nivelul stomacului. Spre deosebire de sare, care reţine apa, piperul acţionează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine toxinele.
Alungă durerile de stomac cu cimbru
Calmează durerile de stomac şi poate reduce durerile cauzate de crampele menstruale. O linguriţă de cimbru conţine aceeaşi cantitate de antioxidanţi cât un morcov. Datorită conţinutului său de flavonoide, are și efect antiinflamator.
Nucşoara favorizează digestia
Un condiment provenit din India, nucșoara previne indigestia, favorizează digestia, alungă senzația de greață, crampele digestive și inapetența. O poți folosi la condimentarea mâncărurilor (supe cu carne, sosuri, prăjituri) sau sub formă de pulbere, de tinctură.
Uleiul de nucşoară este recunoscut pentru efectele de calmare a durerilor musculare. Mai trebuie reținut că este folosit în medicină chineză pentru tratarea durerilor abdominale şi de articulaţii.