Întrunit aseară târziu în şedinţă, Guvernul PSD+ALDE condus de Sorin Grindeanu a adoptat ordonanţele de urgenţă privitoare la graţiere şi modificarea Codurilor Penale, care au inflamat în ultimele săptămâni societatea românească, scoţând zeci de mii de oameni în stradă în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării. Conform ordinii de zi anunţate iniţial, la şedinţă ar fi trebuit discutate 3 legi: legea bugetului de stat pe anul 2017, legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017 şi legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017.
La încheierea şedinţei, jurnaliştii prezenţi la Palatul Victoria au aflat cu stupefacţie de la ministrul Justiţiei, Florin Iordache, că pe lângă aprobarea bugetului, Executivul a mai adoptat şi ordonanţele de urgenţă care au generat ample proteste de stradă în ultimele două săptămâni:
”Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO şi în acest sens am adoptat proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează graţierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupţie, actele de violenţă, recidiviştii, pedepsele cu suspendare şi prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”, a spus Iordache. ”Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi, este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod Penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, am făcut şi am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a adăugat ministrul Justiţiei.
În ciuda punctelor de vedere exprimate atât de participanţii la dezbaterea publică de luni, cât şi de reprezentanţi din magistratură, Guvernul a menţinut cuantumul de 200.000 de lei până la care prejudiciul produs prin abuz în serviciu nu se incriminează:
”Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 de lei se recuperează şi nu mai este sancţionat penal, asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum, ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă pentru că instanţa putea să considere 400.000 de lei, putea să considere un milion. Am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Nu dezincriminăm abuzul în serviciu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia CCR”, a spus Iordache. Potrivit acestuia, se mai dezincriminează favorizarea infractorului, dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul doi şi, de asemenea, favorizarea este dezincriminată şi dacă este vorba despre „emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative”.
Întrebat de jurnaliştii acreditaţi la Palatul Victoria de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative la acea oră, Iordache a replicat: „La această oră a fost şedinţa de Guvern. În ordinea de zi există mai multe proiecte, eu le-am prezentat pe cele care vizează justiţia. Ordinea de zi a fost suplimentată, Guvernul poate suplimenta ordinea de zi. Oportunitatea o stabileşte Guvernul”.
Ordonanţele adoptate în şedinţa încheiată în jurul orelor 22.00 au fost şi publicate în Monitorul Oficial către miezul nopţii. Între timp, românii care au aflat despre adoptarea ordonanţelor au ieşit cu zecile de mii în stradă la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Arad şi Ploieşti, protestând vehement şi cerând demisia Guvernului.
La fel de surprins a fost şi preşedintele României, Klaus Iohannis, care a transmis următorul mesaj:
„Dragi români,
Astăzi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiției, dreptății și luptei împotriva corupției.
Guvernul PSD și ALDE a ignorat visul și năzuințele a milioane de români liberi care vor să trăiască într-o țară eliberată de corupție.
Astăzi, Guvernul PSD și ALDE a anulat munca a zeci de mii de oameni onești și curajoși din Justiția română care au dovedit în ultimii ani că nimeni și nimic nu este mai presus de lege.
Guvernul PSD și ALDE a anulat eforturile făcute de milioane de români de a face din România o țară respectată în Europa!
De astăzi, recuperarea prejudiciilor devine foarte dificilă. Rezultatul votului din decembrie a dus la formarea unei majorități, care a alcătuit un guvern legitim. Dar votul nu reprezintă un cec în alb care permite unei majorități să poată face orice, de la adoptarea măsurilor populiste care riscă să pună sub semnul întrebării stabilitatea economică în următorii ani, până la călcarea efectivă în picioare a justiției și a statului de drept. În decembrie, oamenii s-au dus la vot cu speranța unui trai mai bun, nu pentru o legislație slăbită în domeniul anticorupției. Miza adevărată este cum vrem să arate viitorul unei Românii în care oamenii să-și dorească să trăiască, nu al unei Românii din care să-și dorească din nou să plece. Sfidarea PSD la adresa poporului este deplină. Uită însă un lucru esențial. Valorile pe care se construiește un stat democratic, un stat de drept veritabil, nu aparțin unei majorități sau minorități de conjunctură, ci ne aparțin nouă, tuturor românilor. De astăzi, misiunea mea este să restabilesc statul de drept. Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a face din România o țară eliberată de corupție! Mă voi bate până în ultima zi a mandatului meu pentru acest lucru!” a scris preşedintele.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis în cursul nopţii următorul comunicat:
„Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că solicitarea Ministerului Justiţiei, transmisă Consiliului la data de 31.01.2017, în jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, nu reprezintă o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege.
Anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justiţiei fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa Plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.
Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima”.
Şefa DNA, Laura Kovesi, a fost şi ea uimită de „mişcarea” făcută aseară târziu de Guvern:
„Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. (…) În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineață, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiției către CSM și care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conține observațiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul inițial. Mai mult decât atât, nu înțelegem de ce este așa de mare urgență pentru a sta noaptea și a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal și Codul de procedură penală. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție, practic lipsește de relevanță lupta împotriva corupției în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat”, a afirmat Kovesi.
Şi fostul premier român Dacian Cioloş a reacţionat după aflarea informaţiilor referitoare la adoptarea ordonanţelor:
„Deciziile Guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorității PSD-ALDE, de modificare a Codului Penal în folosul unor oameni politici cercetați pentru corupție, arată un dispreț îngrozitor la adresa tuturor cetățenilor corecți și cinstiți din România. Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiției și a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse. Costul pe care îl va plăti România și pe care îl vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil. Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreționar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiția”.
Surse din PNL au declarat că este posibilă o demisie în masă a parlamentarilor liberali pentru a declanşa alegeri anticipate. Până atunci, însă, liberalii şi parlamentarii USR vor depune astăzi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.