PUNCT FINAL AL UNOR INVESTIȚII DE AMPLOARE DERULATE ÎN JUDEȚUL BUZĂU DE COMPANIA DE APĂ CU FONDURI EUROPENE

0
3220

Autor: Leonard Bunilă

     Recepția obiectivelor de investiții realizate de Compania de Apă, în județul Buzău, cu fonduri europene, înseamna și finalizarea investițiilor propuse de operatorul regional în cadrul Programului Operațional Sectorial „Mediu”. Evenimentul a avut loc vineri, 18 noiembrie, la Sursa de apă „SUD” Buzău, acolo unde a fost inaugurată și Stația de tratare „SUD”, cea mai recentă realizare din cadrul programului investițional. Directorul general al Companiei de Apă, Ionel Tescaru, i-a felicitat pe toți cei care au muncit, ani în șir, pentru finalizarea cu succes a acestui program de investiții cu bani europeni. ,,Practic nu problemele insurmontabile în unele momente, nu greutatea obținerii anumitor autorizații și avize, nu faptul că am terminat e atât de important toate proiectele europene pe care le-am derulat: ISPA, POS Mediu este important. Ce vreau să scot în relief este că important pentru noi, Compania de Apă este echipa Compania de Apă, o echipă care a pus mult suflet, multă pasiune și multă știință inginerească în realizarea în realizarea și finalizarea acoestor proiecte” a explicat directorul Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru.

      Valoarea totală a investițiilor realizate în perioada 2011-2016, prin implementarea a două proiecte  „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Buzău”, respectiv „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă în judeţul Buzău” este de aproximativ 85 de milioane de euro, fără TVA, din care aproximativ 80% reprezintă contribuția Uniunii Europene. ,,Obiectivele proiectelor, investițiilor pe care astăzi (n.red. 18 noiembrie 2016) le recepționăm, au vizat în principal, conformarea privind calitatea apei și conformarea privind calitatea apei uzate, creșterea gradului de conectare, protecția mediului, îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, dezvoltarea durabilă” a menționat Dumitru Cristea, directorul tehnic al Companiei de Apă Buzău.

        La eveniment au participat și reprezentanții instituțiilor care au sprijinit Compania de apă Buzău la derularea programelor de investiții în infrastructură prin POS Mediu 2007 – 2013. ,,Este mulțumitor să observi cum prin aceste proiecte tehnologiile vechi sunt înlocuite cu cele noi, în procesul de modernizare a infrastructurii de apă potabilă și apă uzată” a explicat Patrick Terry Hourihan, reprezentantul JASPERS. Directorul de infrastructură  BERD România, Venera Vlad a ținut să precizeze care este importanța unor astfel de investiții în sectorul de apă: ,,Puțini sunt aceia care cu 6-7 ani în urmă ar fi crezut în succesul acestor programe de investiții în sectorul de apă. Aceasta pentru că pregătirea acestor programe a însemnat un efort colectiv de peste 4 ani de zile, negocieri grele cu Uniunea Europeană care a pus anumite condiții în vederea acordării unui nivel de finanțare nerambursabilă foarte ridicată comparative cu alte state membre”.

     Reprezentantul Ministerul Fondurilor Europene, Cătălin Gheran a felicitat echipa Companiei de Apă pentru realizarea acestei investiții: ,,Îi felicit pe cei de aici din Buzău, Compania de Apă în primul rând, care s-a chinuit cu noi  un număr îndelungat de ani să implementeze acest proiect însă a reușit. A reușit să implementeze două proiecte de o valoare de aproape 100 de milioane de euro”. Și directorul AM – POS Mediu, Oana Arat a felicitat echipa Companiei de Apă pentru încheierea celui mai de succes proiect: ,,Felicit echipa domnului Tescaru pentru că a făcut posibilă realizarea acestor proiecte  de aproape 100 de milioane de euro și sunt convinsă că  dând dovadă în continuare de seriozitate și în special de capacitate tehnică să poate duce până la bun sfârșit și următorul exercițiu financiar”.    

        La rândul său, Silvia Buhlea, directorul Direcției Regionale de Infrastructură Galați le-a declarat celor prezenți cât de încântată a fost că a găsit la Buzău ,,o echipă de profesioniști”: ,,Spun același lucru acum adăugând și felicitările mele și ale colegilor mei. Într-adevăr, ați fost extraordinari, ați terminat cele două proiecte. Ați adus 100 de milioane de euro în Români”.  De la recepția lucrărilor derulate de Compania de Apă în județul Buzău nu au lipsit nici primarii comunelor care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” și nici președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu care a declarat că ,,Primul pas s-a făcut, ce a fost și ce o să fie și cu singuranță o să mai fie aici peste o perioadă de timp, și o să vedeți cu același profesionalism , reprezentanții Comnpaniei de Apă și celorlalte instituții vor adduce în județul Buzău încă 200 de milioane de euro”.

      Odată cu finalizarea programelor de investiții ale Companiei de Apă, sistemele de alimentare cu apă din județul Buzău reabilitate cu bani europeni includ acum 4 stații noi de tratare a apei potabile, 6 stații modernizate de tratare a apei, 14 foraje noi și 2 reabilitate, aducțiuni de apă extinse cu 4,5 km și reabilitate pe o lungime de peste 12 km, 2 rezervoare noi și 3 reabilitate, 6 stații noi de pompare a apei și 3 modernizate, rețele de distribuție a apei extinse cu peste 53 de km și reabilitate pe o lungime de 4 km. Sistemele de apă uzată au fost modernizate şi cuprind rețele de canalizare extinse cu peste 108 km și reabilitate pe o lungime de 15 km, 44 de stații noi de pompare, o stație nouă de epurare a apelor uzate și alte 4 stații de epurare modernizate, un tronson nou de colector de aproape 3,8 km și reabilitarea colectorul principal de canalizare, din municipiul Buzău. Tot în municipiul Buzău au fost construite 3 stații noi de tratare-filtrare a apei potabile la Sursa Sud, Sursa Est și Sursa Zahar.

        De investiții importante beneficiază acum și o parte dintre locuitorii din zona rurală a județului. La Spătaru, în comuna Costești, s-a construit o rețea nouă de alimentare cu apă, de 27 km, și o stație de pompare; în comuna Vernești, a fost realizată rețea de alimentare cu apă de 37 km, inclusiv în satele din jur; tot la Vernești a fost reabilitat frontul de captare și au fost construite o aducțiune nouă și o gospodarie de apă, iar în localitatea Săpoca a fost construită o Stație de tratare a apei. Totodată s-au achiziționat echipamente pentru întreținerea infrastructurii, 3 autocurățitoare, 2 basculante de nămol și 3 autolaboratoare, unul pentru analiza apei, altul pentru inspecția video a canalizării, iar al treilea pentru inspecția video a forajelor și detecția pierderilor de apă. Conducerea Companiei de apă anunță însă că sunt în derulare sau în faza de pregătire alte proiecte cu bani europeni care au ca scop modernizarea infrastructurii de apă și canalizare din județul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here