Cumpătat, cu multe reduceri de cheltuieli. Acesta este bugetul pe 2025, pe care Guvernul vrea sa îl adopte și să îl trimită Parlamentului, până la sfârșitul acestei săptămâni.
Până atunci, Coaliția discută cum vor fi împărțiți banii.
Într-o postare online, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a venit cu precizări despre banii pe care îi vor avea la dispoziție în 2025 unele instituții din țară, dar și despre cele care vor primi mai puțini bani.
Administrația prezidențială va avea un buget mai mic cu 10 % față de anul trecut, bugetul Senatului va fi redus cu 5 %, iar cel al Camerei Deputaților cu 9%.
Vor fi mai mulți bani pentru Ministerul Sănătății, care va avea un buget mai mare cu 50% față de anul trecut. O creștere de 51% se va regăsi și în bugetul Ministerului Mediului.
Banii din PNRR vor contribui și la creșterea cu 10% a bugetului Educației. Astfel, instituția ar urma să ajungă la un buget de aproximativ 4,5 % din Produsul Intern Brut.
Un buget mai mare cu 20% față de anul trecut va avea și Ministerul Transporturilor. În total, 31 de miliarde de lei vor fi la dispoziția instituției pentru investiții și continuarea lucrărilor pe șantierele mai multor autostrăzi și drumuri expres din țară.
Statul vrea să rămână cu mai mulți bani în buget și din reducerea cu 5% a cheltuielilor din mai multe ministere. În plus, se dorește comasarea mai multor agenții, dar și autorități precum ANRE, ANCOM și Consiliul Concurenței.
Prioritatea Guvernului rămâne însă plata salariilor și pensiilor la nivelul celor din 2024. Deși nu vorbește de majorări de pensii, statul face calcule pentru ca pensionarii cu venituri mici să primească un ajutor financiar unic. Acesta ar urma să se acorde în funcție de valoarea pensiei, fiind luate în calcul un prag minim de până în 3 mii de lei și maxim de până în 5000 de lei.
Provocarea pentru Guvern rămâne deficitul bugetar, care se dorește să nu depășească 7%. Asta, în condițiile în care, anul trecut, România a avut cheltuieli mai mari cu 8,4 % faţă de banii încasați la buget.