Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin.
Eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană pentru Cancer Cervical (ECCA) în 2007, se desfășoară și în România. În decursul acesteia sunt programate mai multe acțiuni de informare a publicului privind posibilitatea prevenirii cancerului de col uterin prin screening și vaccinare, la nivel național. Screening-ul regulat, prin intermediul testului Pap și a testului HPV, poate identifica leziunile precanceroase și permite intervenția timpurie. De asemenea, promovarea stilurilor de viață sănătoase și conștientizarea factorilor de risc pot contribui la reducerea incidenței cancerului de col uterin.
Cu toate acestea, nu toate sistemele naționale de sănătate au resursele necesare pentru a gestiona în mod corespunzător situația femeilor care sunt testate pozitiv cu infecția tipurilor HPV cu risc ridicat. Incidența standardizată a cancerului de col uterin în Europa potrivit vârstei femeilor, variază foarte mult în funcție de țară (între 3 și 25/100.000 de femei/an) în 2018.
În 2023 în Romania estimările arătau că în fiecare an 3.380 de femei erau diagnosticate cu cancer de col uterin iar 1.805 de femei decedau din cauza bolii. Cancerul de col uterin se situează pe locul trei în rândul tipurilor de cancer cele mai frecvente descoperite la femeile din România și al doilea ca frecvență de cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.
Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer. Este diferit de majoritatea tipurilor de cancer, deoarece este cauzat în principal de infecția persistentă cu un virus: virusul papiloma uman (HPV). Infecția persistentă cu tipuri de HPV cu risc mare crește foarte mult probabilitatea unei femei de a dezvolta cancer de col uterin.