Afectaţi de măsurile impuse de guvern prin ordonanţa trenuleţ patronii văd cum le cresc costurile brusc şi anticipează scumpiri. Eliminarea facilitatilor fiscale pentru mai multe categorii de angajati, inclusiv pentru cei din agricultură, înseamnă, în final, preţuri mai mari. Pâinea şi produsele de panificaţie ar putea fi primele care se scumpesc.
Cu un deficit bugetar ce depășește 7 procente din PIB la final lui 2024, guvernul a fost nevoit să înghețe salariile bugetarilor, pensiile și alocațiile. Toată lumea se întreabă cât de mare este gaura din buget. Ministrul de finanţe, Tanczos Barna, spune ca se va face tot posibilul ca anul acesta să nu fie nevoie de majorări de taxe și impozite.
Unii producători din industria cărnii reclamă că le-au crescut costurile odată cu majorarea salariului minim așa că vorbesc şi ei de cresteri de preţuri pentru unele mezeluri sau produse din carne.
Prin măsurile din ordonanţa Trenuleţ, Guvernul a calculat economii bugetare de 169 de miliarde de lei, după ce anul trecut cheltuielile suplimentare au fost de 60 de miliarde de lei. Acești bani s-au dus inclusiv pe bunuri si servicii, dar sume importante au fost alocate creșterii pensiilor.
Guvernul şi coaliţia urmează să înceapă negocierile şi calculele pentru bugetul pentru acest an. Sunt necesare măsuri de echilibrare bugetară, dar şi sume importante pentru a continua investiţiile.