Sătenii din comuna buzoiană Smeeni nu se dezic de la obiceiul de Bobotează, potrivit căruia animalele sunt botezate de preoți, pentru a fi ferite de boli și alte probleme tot anul. De ceva timp însă, tradiția pare că s-a schimbat. Mai exact, atât ponei, cât și măgari au fost aduși în fața bisericii, pentru a fi stropiți cu apă sfințită. Călare sau înhămați la căruțe, caii și poneii au luat parte la o adevărată paradă, admirată de pe marginea străzii de zeci de spectatori. Nu au lipsit nici copiii, unii dintre ei, mai curajoși, au luat hățurile poneilor.
Ca o noutate, în peisaj au apărut și câțiva măgăruși. Destul de blânzi, urecheații au primit ,,botezul” de la părintele comunei, fiind stropiți cu apă sfințită.
Creşterea cailor este o tradiţie care se moşteneşte în Bărăgan de la o generaţie la alta, iar tainele călăritului se deprind încă din copilărie. Pe vremuri, la Smeeni, una din cinci familii deţinea cel puţin un cal, animal folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului. De ceva timp însă, oamenii au renunțat la animalele din curte, pentru că cei mai mulți din vechii proprietari au îmbătrânit, iar animalele sunt greu de întreținut. Așa se face că numărul acestora a scăzut semnificativ, de la aproximativ 600 la puțin peste 100, inclusiv ponei și măgari.