Patronatul medicilor specialişti cu practică independentă, atrage atenţia că medicii din ambulatoriu nu se pot descurca dacă se îngheaţă la 5 lei valoarea punctului per serviciu medical pentru anul viitor. Suma este nerealistă şi nu corespunde necesităţilor socio-economice actuale şi viitoare, în condiţiile în care Colegiul Medicilor a subliniat că este necesară urgent o majorare.
Cabinetele medicale de ambulatoriu de specialitate cu practică independentă funcţionează în regim privat, cu legislaţia corespunzătoare, dar în contract public cu CNAS pentru asigurarea serviciilor medicale gratuite populaţiei plătitoare de asigurări de sănătate.
De asemenea, organizaţiile studenţeşti consideră că modificările propuse prin ordonanţa trenuleţ, între care îngheţarea burselor sau tăierile din reducerile pentru transport, vor afecta direct viaţa studenţilor. Măsurile sunt inacceptabile şi pun presiune suplimentară, în contextul în care mulţi dintre ei nu au un venit stabil, iar fondul de burse nu se va mai majora.
Şi Federaţia Industriei Hoteliere spune că sectorul va fi grav afectat de măsurile fiscale propuse. Hotelierii atrag atenţia că ţările din jurul nostru au rezultate bune în ceea ce priveşte ponderea turismului în economia lor, datorită investiţiilor publice în infrastructură şi promovare, dar şi a unei legislaţii suple. Ei spun că intrarea în Spaţiul Schengen ar trebui să crească numărul turiştilor străini, dar, din păcate, nu ne facem suficientă reclamă. În acest sens, ei cer pentru promovarea externă 10 procente din sumele economisite din eliminarea voucherelor de vacanţă.
PSD, PNL și UDMR au pe masă un proiect de ordonanță de urgență care prevede de la înghețarea salariilor la stat și a pensiilor, până la eliminarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță în sectorul bugetar.
Altele se referă la reduceri de indemnizații, atât pentru demnitari, cât și pentru angajații care intră în concediu medical.
Potrivit ordonanței discutate în Guvern, salariile bugetarilor vor rămâne în 2025 la același nivel ca cel din luna decembrie 2024.
Măsura se referă la cuantumul brut al salariilor de bază, al soldelor ori salariilor de funcție și va fi valabilă cel puțin până când bugetul pe anul următor este gata. Apoi, în funcție de cum vor ieși calculele, ar putea fi extinsă pentru tot anul 2025.
Același plan a fost gândit și pentru pensii, care vor fi înghețate la nivelul de acum, ordonanța menționând că valoarea punctului de referință rămâne la 81 de lei și în 2025.
Și pensiile speciale rămân pe loc. Iar foștii primari nu vor primi nici anul viitor pensii speciale.
Plafonate la nivelul lunii decembrie 2024 sunt și sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele şi alte beneficii acordate în sectorul bugetar.
Mai mult, angajații de la stat ar urma să nu mai primească vouchere de vacanță și tichete de masă.
Ordonanța menționează o altă măsură folosită de guvern și până acum – blocarea angajărilor la stat. Vor fi si unele exceptii, de pilda in Educatie, dar cu încadrarea in bugetul pentru salarii.
Pe de altă parte, sunt suspendate primele didactice de 1500 de lei pentru profesori, respectiv de 500 pentru personalul auxiliar.
Același act normativ pregătit de Guvern prevede că orele suplimentare vor fi compensate cu timp liber, nu cu bani.
O altă reglementare se referă la reducerea indemnizației acordate pentru concediul medical.
Asta înseamnă că suma acordată va scădea de la 75% în prezent, la 65% din salariu.
Sunt în plan și reducerea facilităților pentru studenți. La biletele cu trenul, ar putea să fie acordată reducerea de 90% din preț doar pentru traseul acasă-facultate.
În rest, la autobuz ori metrou, ei ar putea beneficia doar de o reducere de 50%, în loc de 90% acum.
Totodată, vor fi limitate și o serie de cheltuieli făcute de instituții, de exemplu nu vor mai avea voie să cumpere mobilier și mașini.
Iar companiile deținute de stat nu vor putea să mai crească salariile și nici nu vor mai putea acorda bonusuri sau prime.