Comisia Europeană a deschis o anchetă oficială împotriva TikTok după ce alegerile prezidențiale din România au fost anulate în urma manipulărilor de pe această platformă.
Investigația Comisiei ar putea duce la amendarea cu 6% din cifra de afaceri globală sau chiar la închiderea TikTok în Uniunea Europeană. Există suspiciuni că platforma nu a gestionat corect riscurile legate de dezinformare, manipulare online sau interferențe externe.
În același timp, în Parlamentul European s-a discutat despre impactul știrilor false și al dezinformării de pe rețelele sociale, inclusiv TikTok.
Discuțiile au fost aprinse, mai ales după alegerile prezidențiale din România. În timp ce unii deputați eurosceptici, printre care și români, au negat posibile interferențe externe, ceilalți au dat tocmai aceste cazuri drept exemple de dezinformare. La dezbatere a intervenit și vicepreședintele Comisiei Europene, Henna Virkkunen, care a anunțat că există dovezi că TikTok a încălcat regulamentul european privind serviciile digitale. Din acest motiv, platforma este acum sub investigație oficială.
Se analizează mai ales algoritmii care recomandă conținut și procedurile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit. Comisia a precizat că platforma chineză a cooperat până acum și a furnizat datele cerute pentru anchetă.
Comisia va solicita documente, va analiza algoritmi și va colabora cu autoritățile din Irlanda, unde TikTok are sediul european. Deja, printr-un ordin de reținere, compania a fost obligată să înghețe și să păstreze datele care sunt legate de alegerile din România.
TikTok a reacționat la investigația Comisiei Europene și a anunțat că a protejat integritatea platformei în peste 150 de alegeri la nivel global și că a transmis Comisiei informații detaliate.