Masa de Crăciun va fi, şi anul acesta, mai scumpă. De la cârnaţi afumaţi, carne tocată până la coşul cu produse tradiţionale, toate costă mai mult.
Cel mai mult se caută cârnaţii afumaţi de porc sau cei în amestesc cu carne de vită. Gustul de acasă al preparatelor tradiționale va fi plătit mai scump anul acesta. Preţul porneşte de la 29 de lei pe kg şi poate ajunge până la 40 de lei, în funcţie de preferinţele românilor.
Cine doreşte să-şi prepare acasă cârnaţii de Crăciun trebuie să scoată din buzunar 24 de lei pentru un kg de carne de lucru de porc, mai adaugă 2 lei pentru condimente şi membrana. Cu 26 de lei pot fi cumpăraţi din carmangerie. Avantajul celor făcuţi acasă ar fi că fiecare şi-l prepară dupa propriul gust.
De pe o masă autentic-românească nu trebuie să lipsească pieptul de porc 48 lei/kg, ceafa de porc 54 lei/kg, kaiserul 48 lei/kg sau tochitura 48 lei/kg. Şi aici însă, cumpărătorii se lovesc de scumpiri.
Cine vrea să ducă la rude sau la prieteni un coş cu produse tradiţionale trebuie să scoată din buzunar peste 200 de lei.
La toate acestea se adaugă și cozonacul, desertul nelipsit de pe masa de Crăciun. Magazinele de profil oferă opțiuni diverse pentru toți iubitorii acestui preparat purtător de spirit al Sărbătorilor. Găsim, așadar, de la tradiționalii cozonaci, cu nucă și cacao, până la variantele artizanale sau cele gourmet, precum babka. Prețurile variază și ele, de la 50 de lei kg, până la 150-175 de lei un cozonac.