APARTAMENTELE ÎNCHIRIATE ÎN REGIM HOTELIER, TOT MAI CĂUTATE DE TURIȘTI

0
190

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile.

Potrivit datelor ANAF, până acum au fost controlate în jur de 500 de persoane, în condițiile în care, în toată țara, sunt mii de apartamente care funcționează ilegal, spun specialiștii în turism.

Potrivit legislației, proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare pentru ele, doar că foarte puțini respectă legea.

De la începutul anului și până acum, inspectorii ANAF au verificat 436 de persoane fizice care și-au închiriat locuința în scop turistic, dar nu și-au declarat veniturile. Doar pentru aceste cazuri, Fiscul a descoperit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei. Nu se știe însă câți bani cash au fost primiți de la turiști.

Potrivit datelor oficiale, numărul apartamentelor și camerelor închiriate în regim hotelier atât de persoane fizice, cât și juridice, depășește cifra de 14.000 de unități turistice clasificate. Însă alte câteva mii sunt nedeclarate, conform responsabililor în domeniu, cele mai multe fiind în zona litoralului și în orașele mari.

Pe lângă platformele cunoscute de închiriere, multe locuințe apar pe site-urile de vânzări sau pe grupurile de pe rețelele sociale. Potrivit unei directive europene, platformele care închiriază vor fi obligate să raporteze veniturile înregistrate de utilizatori. În paralel, anunțurile cu apartamentele care nu sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise.

Potrivit datelor INS, în primele nouă luni ale anului, aproape 1,3 milioane de turiști români și străini s-au cazat în apartamente închiriate în regim hotelier.

Numărul persoanelor care își petrec vacanța în astfel de locuințe, care oferă de multe ori confortul propriului cămin, este în creștere cu aproximativ 230.000 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here