SĂRBĂTOAREA SFINŢILOR ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIIL

0
223

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte la 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii oştilor cereşti, simboluri ale luptei împotriva răului şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

În această zi este şi onomastica a aproape 1,5 milioane de români care poartă numele acestor sfinţi.

În tradiția populară, 8 noiembrie este hotarul dintre toamnă şi iarnă, iar oamenii cred că Mihail are rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece.

Ziua de 8 noiembrie este totodată şi “Vara Arhanghelilor”. Pe lângă această vară de o zi dintre Arhangheli şi Crăciun, trebuie să mai fie două, trei sau patru zile senine şi călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

Se obişnuieşte ca de Sfinţii Mihail şi Gavriil, sau în ajun, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”. Se aprind lumânări pentru cei vii şi pentru cei dispăruţi în împrejurări năpraznice, îngheţaţi, înecaţi, trăsniţi sau sfâşiaţi. Aceste obiceiuri sunt păstrate în special în Moldova şi Bucovina.

Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte şi participă şi la Judecata de Apoi.

Tot pe 8 noiembrie, Biserica îl sărbătoreşte pe Sfântul Arhanghel Rafail, protectorul cununiei.

Deşi nominalizat în Biblie, este mai puţin familiar credincioşilor decât Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Conform Tradiţiei, el este cinstit mai ales ca vindecător al celor bolnavi, călăuzitor tainic al celor care călătoresc şi ocrotitor al celor căsătoriţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here