MII DE FERMIERI VOR SĂ FIE DESPĂGUBIȚI PENTRU CULTURILE AFECTATE DE SECETĂ

0
97

Fermierii buzoieni afectați de seceta din acest an iau cu asalt Direcția Agricolă. Aproape 7000 de fermieri sunt așteptați în această perioadă, pentru a depune cereri de despăgubire, în baza proceselor verbale de constatare a pagubelor. Cum cererile pentru acordarea acestor ajutoare trebuie înregistrate până la data de 29 octombrie, angajații Direcției Agricole au lucrat weekendul trecut și vor mai lucra și în weekendul 26 și 27 octombrie. Până acum, peste 1000 de fermieri și-au depus dosarele pentru sprijinul de la stat.

Agricultorii pot beneficia de ajutoare financiare de la stat dacă și-au declarat suprafețele la APIA și dețin procese verbale de constatare a pagubelor. Ajutorul acordat se va aloca pentru suprafețele afectate într-un grad mai mare de 30 la sută, conform evaluărilor de constatare a pagubelor.

În județul Buzău, cea mai afectată cultură este, de departe, cea de porumb, în unele zone, fiind distrusă în proporție de 100%. La grâu și floarea-soarelui, seceta a distrus până la 70 la sută din recolte. În acest an, pe fondul secetei, producţia de floarea-soarelui a scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

Ajutorul de stat sub formă de grant, în valoare de 1.000 lei/ha, va fi acordată fermierilor pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 + = 80