1 MILION DE EURO, DESPĂGUBIRI ÎN URMA INUNDAȚIILOR DE LUNA TRECUTĂ

0
122

Firmele de asigurări au achitat până acum despăgubiri în valoare de un milion de euro în dosarele de daună deschise în urma inundaţiilor produse luna trecută în judeţele Galaţi şi Vaslui. Reprezentanţii Pool-ului de Asigurări Împotriva Dezastrelor – PAID – afirmă că este nevoie ca oamenii să înţeleagă necesitatea asigurării pentru locuinţe şi solicită autorităţilor să crească gradul de conştientizare a populaţiei în acest sens.

În România, mai puţin de un sfert din totalul locuinţelor, 23%, sunt asigurate prin poliţa valabilă în caz de dezastru natural, deşi aceasta este obligatorie, iar conform legii neîncheierea ei se sancţionează cu amendă. O altă problemă este aceea că multe primării au autorizat construcţii în zone cu risc ridicat de inundaţii. În plus, doar 26% dintre clădirile guvernamentale din România sunt asigurate.

O soluţie ar fi integrarea plăţii asigurării obligatorii pentru locuinţe împreună cu impozitul anual.

Potrivit unei evaluări realizate de IGSU, cutremurul rămâne cel mai mare risc la noi în ţară, urmat de inundaţii şi alunecări de teren. În ceea ce priveşte seismele, Bucureştiul este inclus între cele mai vulnerabile 10 oraşe din lume, fiind capitala europeană cea mai expusă.

Nici la nivel european situaţia nu este mult mai bună, dar nici riscul atât de mare. Doar 30% dintre locuinţele Uniunii Europene sunt asigurate, iar acestea sunt obligatorii doar pentru chiriaşi sau persoanele care au cumpărat locuinţa printr-un credit bancar.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =