REZULTATE PARȚIALE ALEGERI R. MOLDOVA. MAIA SANDU PE PRIMUL LOC, IAR REFERENDUMUL PARE A FI RESPINS

0
160

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și pentru referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană pot fi validate, întrucât ambele au depășit pragul minim de participare: cel puțin o treime din alegători.

Duminică, prezența la vot a fost una record , la scrutinul prezidențial: s-au depășit 51%, adică mai bine de un milion și jumătate de alegători, mult peste prezența de acum 4 ani.

După numărarea a peste 95% din buletine procesate, Maia Sandu îl devansează detașat pe Stoianoglo. Maia Sandu obține 40,28% din voturile alegătorilor, iar candidatul socialiștilor Alexandr Stoianoglo – 27,27%.

La această etapă, rămân neprocesate în proporție de sută la sută buletinele din municipiul Chișinău și cele de peste hotare.

În ceea ce privește referendumul constituțional pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, după procesarea a peste 95% din procesele verbale, se atestă o scădere a diferenței de voturi între opțiunile pro și contra.

Respectiv, la această etapă, 51,46% au votat împotriva aderării R. Moldova la UE și 48,54 la sută – pentru.

Rezultatele se pot schimba semnificativ după procesarea tuturor voturilor, inclusiv din diasporă.

Cea mai mare prezență la vot a fost în Italia, Rusia și România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =