“COVOARE ȘI PĂRETARE TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI”, O EXPOZIȚIE IMPRESIONANTĂ

0
101

O impresionantă expoziție de etnografie s-a deschis, ieri, la Rm. Sărat. Expoziția, numită sugestiv ”Covoare și păretare tradiționale românești” din „Lada de zestre” a României, este găzduită de Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” și cuprinde covoare din toate zonele țării. Obiectele expuse provin, atât din colecțiile muzeului municipal, cât și din colecții particulare ale creatorului popular, Amelia Papazisu, declarată de UNESCO, Tezaurul uman viu. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada lunilor octombrie-decembrie a acestui an.

Creatorul popular Amelia Papazissu, cea care a salvat de la pieire meşteşugurile tradiţionale de pe Valea Slănicului, s-a declarat încântată de inițiativa Muzeului Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat.

La inaugurarea expoziției, invitat de onoare a fost Cecilia Petrescu, custode la Muzeul “Timpul Omului” din Mânzalești, care a vorbit despre însemnătatea, simbolistica și utilitatea scoarțelor românești.

Meşteşugul ţeserii covoarelor de perete, unul dintre cele mai vechi meşteşuguri artistice româneşti, era practicat, atât în cadrul gospodăriei ţărăneşti, cât şi în ateliere specializate din mănăstirile ortodoxe de maici şi în asociaţiile familiale de profil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =