Tot mai mulți tineri ajung în cabinetele de ortopedie cu diverse afecțiuni, cele mai multe la coloana vertebrală. Adoptarea unor poziții defectuoase ale coloanei în bancă, la școală, sau acasă, la birou, ori în timpul utilizării dispozitivelor electronice, afectează curbura normală a coloanei copilului sau tânărului.
Cifoza și scolioza sunt două dintre cele mai frecvente deviații ale coloanei vertebrale la copii.
Un diagnostic corect și un plan de recuperare medicală sunt principalii pași pentru a ajunge la rezultate bune. Deformările coloanei vertebrale progresează odată cu trecerea timpului, iar pe termen lung, netrate, reduc considerabil calitatea vieții prin afectarea mobilității aparatului locomotor.
Specialiștii recomandă părinților să determine copiii să petreacă cât mai mult timp în aer liber, jucându-se și alergând, pentru a se dezvolta corect și armonios.
Menținerea unei posturi bune, practicarea exercițiilor fizice, o alimentație echilibrată, precum și controalele regulate la specialist și monitorizarea semnelor de scolioză la copii, pot ajuta la identificarea timpurie a afecțiunii, iar acest lucru permite o intervenție promptă, care poate reduce riscul de progresie a curburii.