CREȘTINII O PRĂZNUIESC ASTĂZI PE SF. PARASCHEVA

0
164

În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă Română o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Această zi este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri creștinești, dar și de superstiții populare transmise din generație în generație.

Ziua Sfintei Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători religioase din România, aducând cu sine o serie de tradiții și obiceiuri menite să o omagieze pe ocrotitoarea Moldovei.

Pelerinajul de la Iași al Cuvioasei Parascheva, unde se află moaștele Sfintei, este una dintre cele mai cunoscute tradiții, mii de credincioși adunându-se anual pentru a se ruga și a cere ajutorul Sfintei.

De asemenea, ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Se spune că în această zi nu este bine să se lucreze, în special femeile sunt sfătuite să evite treburile casnice, cum ar fi spălatul, cusutul sau torsul. Se crede că nerespectarea acestor interdicții poate aduce ghinion sau chiar boli. De asemenea, se spune că în această zi nu este bine să se dea bani cu împrumut, să se consume fructe cu cruce (mere, pere) sau să se aprindă focul în casă.

Să nu mănânci fructe cu cruce: Merele și perele, fructe care au o formă asemănătoare cu o cruce, sunt interzise în ziua de 14 octombrie. Se spune că cine mănâncă aceste fructe va avea parte de necazuri.

Să nu aprinzi focul: În trecut, se considera că aprinderea focului în ziua Sfintei Parascheva aduce ghinion și boli.

Deși aceste interdicții sunt considerate superstiții, ele sunt respectate de mulți oameni, care preferă să fie precauți și să evite orice acțiune care ar putea atrage nenorocirea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here