PESTE 5,7 MILIOANE DE FEMEI DIN ROMÂNIA RISCĂ DEZVOLTAREA DE CANCER DE COL UTERIN

0
163

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare anti-HPV din Europa şi este încă departe de targetul de eliminare a cancerului cervical până în 2030.

Peste 5,7 milioane de femei din România sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin din cauza ratelor scăzute de vaccinare anti-HPV, atrage atenţia asociaţia.

Potrivit datelor recensământului din 2021, în România există peste 5,7 milioane de persoane de gen feminin cu vârste între 15 şi 65 ani, respectiv peste 6 milioane între 11 şi 65 ani.

Programul de vaccinare anti-HPV al României vizează fetele între 11 şi 19 ani, pentru care vaccinul este compensat 100%, precum şi femeile între 20 şi 45 de ani, pentru care schema de vaccinare este compensată 50%.

Astfel, în România există aproape 734.000 de persoane de sex feminin cu vârste între 11 şi 19 ani şi 2,76 milioane în intervalul 20 – 45 ani, conform datelor INS.

În absenţa vaccinării, 80% dintre adulţi vor contracta cel puţin o tulpină HPV. Cel mai des nu există simptome.

Partenerii sexuali pot transmite HPV, punându-se unul pe celălalt în pericol. Sexul protejat nu împiedică 100% transmiterea HPV şi nu există un tratament specific care să elimine virusul, prevenţia prin vaccinare fiind cea mai eficientă metodă împotriva cancerului de col uterin.

De altfel, virusul HPV poate provoca multiple tipuri de cancer, cel mai frecvent, în 99% din cazuri, fiind cel de col uterin.

Cancerul cervical (de col uterin) este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei, după cancerul mamar, cancerul colorectal, cancerul pulmonar, fiind afectate peste 3.300 de femei din România anual cu această afecţiune. Dintre acestea, mai mult de jumătate îşi pierd viaţa.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here