18.900 SECŢII DE VOT, DESCHISE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE

0
123

Pentru alegerile parlamentare vor fi deschise 18.900 de secţii de votare, dintre care în jur de 950 vor fi amenajate în străinătate, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

El a menţionat că 5 octombrie este termenul limită pentru depunerea candidaturilor şi a semnelor electorale la Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale. Pe data de 8 octombrie vor putea fi depuse contestaţiile la Curtea Constituţională.

În ce priveşte alegerile parlamentare, în ţară, votul se va desfăşura doar pe data de 1 decembrie, în timp ce, în străinătate, românii vor putea vota pe parcursul a două zile: sâmbătă şi duminică (între orele 7,00 – 21,00).

Vor fi tipărite aproximativ 19.900.000 de buletine de vot, pentru fiecare dintre Camerele Parlamentului. Pentru străinătate, la solicitarea MAE, vor fi tipărite câte 2.800.000 de buletine de vot, pentru fiecare Cameră.

În ce priveşte alegerile parlamentare, fiecare cetăţean va putea să voteze la secţia la care este arondat. Pe liste suplimentare vor putea vota doar cei se află în afara localităţii.

10 octombrie este termenul limită până la care cetăţenii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot înscrie pe site-ul AEP pentru a putea vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Românii cu domiciliul în străinătate vor putea vota însă şi la secţiile din străinătate sau din ţară, în cazul în care prezintă un document de identitate valabil, eliberat de statul român.

Până în prezent au fost validate 4.480 de cereri pentru votul prin corespondenţă, iar solicitări în acest sens mai pot fi înaintate până pe data de 18 octombrie.

Până pe 22 octombrie, competitorii politici trebuie să solicite posturilor radio şi tv alocarea timpilor pentru antenă în vederea campaniei electorale.

În perioada 1 – 30 noiembrie se va desfăşura campania electorală pentru alegerile parlamentare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =