ASTĂZI ÎNCEPE, LA BERCA, „FESTIVALUL CÂRNAȚILOR DE PLEȘCOI”

0
348

Buzoienii, și nu numai, sunt invitați pentru 3 zile, începând de astăzi, la un festival dedicat primei mărci tradiționale a județului. Vorbim despre celebrii cârnați de Pleșcoi, pentru care s-a făcut și o asociație a producătorilor buzoieni. Prin urmare, pentru celebrii cârnați iuți s-a impus, cum era de așteptat, și realizarea unui festival în acest sens, eveniment la care, an de an, Consiliul Județean Buzău este partener. Astfel, din 27 și până pe 29 septembrie, în spațiul târgului comunal din Berca are loc festivalul, la care sunt invitați toți cei interesați să guște din celebra delicatesă.

În zona Sătuc, vor fi organizate ateliere culinare acolo unde unul dintre cei mai vechi producători de cârnați de Pleșcoi, va dezvălui o parte din secretele preparării acestui produs. De asemenea, cei prezenți vor putea cumpăra, de la producătorii și comercianții locali preparate din carne, brânzeturi, legume, plăcinte dar și alte bunătăți.

Cum la evenimentul din acest an se anunță multe concerte live, capul de afiș fiind Andra, aportul logistic și de imagine, adus de Consiliul Județean Buzău festivalului este și el pe măsură. Mai exact, instituția a alocat  prin Asociația Ținutul Buzăului, o sumă consistentă.

Legenda „Cârnaților de Pleșcoi” spune că în zona dintre dealurile și vadul Buzăului își făcuse tabără o ceată de haiduci care prindeau oile bogaților munteni când veneau la târg la Buzău și, ca să nu-i prindă potera cu prada vie, o făceau pastramă și cârnați. Metoda preparării cârnaților a fost preluată de sătenii din mai multe localități și transmisă din generație în generație. Însă, începând cu secolul XIX, acești cârnați au fost produși şi valorificați mai ales în satul Pleşcoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =