FLUVIUL DUNĂREA SE APROPIE CU UN DEBIT RECORD LA INTRAREA ÎN ROMÂNIA

0
63

România se pregătește pentru o nouă provocare, cu un posibil impact de proporții, pe măsură ce viitura formată pe cursul superior al Dunării se apropie de țara noastră. Specialiștii de la Apele Române au anunțat că se așteaptă, în cel mult o săptămână, la un debit apropiat de record, de peste 9.500 de metri cubi pe secundă. Specialiștii sunt în teren și monitorizează nivelurile Dunării și linia de apărare de pe întregul sector românesc. Ministrul Mediului susține însă că infrastructura hidrotehnică va face față fluviului în condițiile în care, în Budapesta, situația devine dramatică, de la o oră la alta.

Autoritățile române fac ultimele pregătiri la Porțile de Fier, barajul care va prelua uriașa viitură formată pe Dunăre. După o lună de secetă, fluviul a înregistrat o creștere bruscă a debitului, după trecerea ciclonului Boris prin Europa Centrală.

Conform prognozei INHGA, debitele Dunării sunt în creștere și vor ajunge în 25 septembrie la o valoare de 8500 mc/s, fiind aproape dublu față de valoarea actuală (4200 mc/s) și cu mult peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că nu există motive de îngrijorare deocamdată și nici risc de inundație în localitățile din lunca Dunării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 79 = 82