România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de sărăcie și deprivare materială, potrivit Eurostat.
O familie din cinci nu face față cheltuielilor neprevăzute, nu își permite să plece în vacanță o săptămână departe de casă sau nu are suficienți bani să își plătească ratele la credit, chiria și utilitățile. În alte cazuri, mulți nu își pot asigura o masă cu carne de pui sau pește la fiecare două zile, au frig în case sau nu au bani să își cumpere o mașină personală.
Riscul cel mai mare este în rândul tinerilor, 23% dintre ei nu își pot permite lucruri de bază, cum ar fi acces la internet, bani să își schimbe hainele vechi ori să iasă în oraș cu prietenii sau familia o dată pe lună.
Potrivit statisticilor europene, regiunile din sud și sud-estul României sunt cele mai sărace. Surprinzător, o duc mai bine cei care locuiesc în estul țării, asta și pentru că, spun sociologii, mulți români au plecat la muncă în străinătate și încă mai trimit bani acasă.
La nivel european, la capitolul lipsuri, suntem urmați de bulgari, greci, unguri și spanioli. La polul opus, cel mai bine o duc locuitorii din Slovenia, Cipru, Luxemburg sau Estonia.