În România, doar o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Asta deși inundațiile, cutremurele și alunecările de teren continuă să provoace pagube însemnate. Inundațiile din ultimele zile au distrus peste 700 de locuințe numai în comuna gălățeană Slobozia Conachi, localitate situată la 25 de kilometri de municipiul Galați. Comuna a mai fost lovită de furia apelor în 2016 și în 2013. Cu toate acestea, doar 14% dintre locuințe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, conform statisticilor companiilor de asigurare.
În România, asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale e obligatorie de 15 ani. Deși numărul polițelor de asigurare a crescut continuu în ultimii ani, cele mai multe locuințe sunt neasigurate.
În prezent, la nivel national, doar aproximativ o locuință din patru are asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, adică inundații, cutremure și alunecări de teren, potrivit statisticilor oficiale.
Conform legii, primarii sunt obligați să trimită localnicilor, de două ori pe an, înștiințări pentru a încheia o poliță obligatorie pentru locuințe. Cei care nu au asigurare riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, dar și să nu poată fi despăgubiți. Reprezentații brokerilor sunt de părere că legea nu s-a aplicat din motive electorale.
Pentru a facilita încheierea de noi polițe, reprezentații Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale caută soluții astfel încât contractele să poată fi încheiate și la primării, nu doar la brokeri și la sediile companiilor de asigurare.
Asigurarea obligatorie de locuință (PAD) costă 10 Euro sau 20 Euro și acoperă trei riscuri standard: inundații, cutremure și alunecări de teren. Suma asigurată este de 20.000 de euro în cazul asigurării PAD de 20 de euro, respectiv 10.000 de euro în cazul asigurării PAD de 10 euro.