Mulți locuitori din mediul rural sunt prea ocupați cu asigurarea traiului pentru a se mai interesa și de sănătate. Este și cazul sătenilor, din comuna buzoiană Bisoca, care are peste 2.300 de locuitori răspândiți în opt sate. Localnicii nu au un medic de familie permanent, ci un doctor care vine dintr-o altă comună doar două zile pe săptămână. Așa se face că mulți săteni au fost rar pe la cabinet pentru consult, iar unii chiar niciodată. Cât despre analize medicale, nici nu poate fi vorba. Oamenii simpli, fără altă sursă de venit decât creșterea animalelor din propria ogradă, își lasă starea de sănătate pe ultimul plan.
La Bisoca a ajuns, recent, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii. Peste 300 de localnici și-au luat tensiunea, au făcut analize medicale cu rezultatul pe loc și au fost consultați de medici voluntari de la spitalele din județul Buzău.
S-au format cozi la ușile cabinetelor mobile în care au fost instalate aparatele medicale. Și nu puține au fost afecțiunile pe care medicii le-au descoperit în urma consultărilor.
Un optometrist a verificat cum stau cu vederea sătenii din Bisoca.
Mulți dintre localnici au optat și pentru ecografie, un mijloc la îndemână pentru depistarea unor afecțiuni. Un drum până la un cabinet medical în Buzău îi costă bani și timp pe oamenii din Bisoca, ori ei nu se îndură nici de una, nici de alta când vine vorba de sănătate.
Bisoca este a treia comună de munte din județul Buzău unde ajunge Caravana de sănătate a Crucii Roșii, după Gura Teghii și Chiliile. Printre criteriile după care sunt alese comunitățile care să beneficieze de gratuitatea controalelor și analizelor medicale, se numără depărtarea față de un spital și lipsa unui medic de familie.