HRANĂ PENTRU ALBINE, CU TVA REDUS LA 9%

0
129

Hrana pentru albine va fi scutită de suprataxa pe zahăr și va beneficia de TVA redus de 9%. Măsura vine în sprijinul apicultorilor afectați de taxarea cu 19 procente de la începutul anului a produselor cu care sunt hrănite albinele.

Activitatea de cules activ de nectar este sezonieră, de maximum trei luni pe an, iar în restul timpului albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat.

În prezent, excepțiile de la TVA – 19% – sunt pentru laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, pentru cozonac și pentru biscuiți.

De la începutul anului viitor, și hrana pentru albine va beneficia de TVA redus. Inițiatorii actului normativ aduc argumentul că mierea și produsele derivate sunt taxate cu nouă procente, așa cum este și pentru ouă, carne, brânză, lapte, însă furajul pentru celelalte animale are TVA scăzut, în timp ce albinele sunt hrănite cu produse taxate suplimentar.

Mai mult, apicultorii atrag atenția asupra importurilor mari de miere din Ucraina fără taxe, precum și a lipsei programelor de dezvoltare și a subvențiilor pentru sectorul apicol.

Documentul adoptat de Camera Deputaților merge la promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =