CAZ FĂRĂ PRECEDENT PE AUTOSTRADA MOLDOVEI. MUNCITORI GĂSIȚI FĂRĂ FORME LEGALE

0
151

Descoperire incredibilă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău pe șantierul lotului 3 al Autostrăzii Moldovei, între Pietroasele și municipiul Buzău. 190 de muncitori au fost depistați că munceau, în zona Stâlpu, fără forme legale. Muncitorii aparțin unei firme înființate în acest an, cel mai probabil un subcontractor al câștigătorului licitației pe acest lot de austostradă, compania Nurol, din Turcia. Inspectorul de stat general al Inspecției Muncii, Mihai Nicolae Ucă, a precizat că, în momentul verificărilor, lucrătorii care munceau la negru au încercat să fugă pe câmp, fiind identificați ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul inspectorilor buzoieni.

MIHAI NICOLAE UCĂ, inspector de stat general al Inspecției Muncii: ,,Aceste  constituie o încălcare a prevederilor Codului Muncii, conform art. 15^1 privind munca nedeclarată. Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancționat cu o amendă în valoare de 200.000 de lei, maximul prevăzut de lege.”

La rândul său, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu s-a arătat intrigată de acest caz și a promis o intensificare a controalelor privind legislația muncii.

SIMONA BUCURA OPRESCU, ministrul Muncii:  „Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecție socială, pensie sau asigurări de sănătate. Vom intensifica verificările și controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor și a asigura respectarea legislației în domeniul muncii.”

Pe lângă amenda usturătoare aplicată firmei prinse pe picior greșit, inspectorii de muncă au mai dispus ca societatea să le încheie muncitorilor contracte individuale de muncă, să le înregistreze conform legii, precum și să le achite acestora contribuțiile sociale și salariile pentru perioada lucrată.

Lotul 3 Pietroasele – Municipiul Buzău, al Autostrăzii Moldovei, are o lungime de 13,9 km, iar lucrările au debutat în acest an, pe 1 martie. Asocierea de constructori turci are la dispoziție 20 de luni și 1,09 miliarde de lei (fără TVA) pentru finalizarea lucrărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =