PROIECTE INTERNAȚIONALE PENTRU LICEENII BUZOIENI

0
163

Învătâmântul buzoian preuniversitar beneficiază tot mai des de proiecte înternaționale în care sunt implicații elevii și cadrele dicatice din municipiu. Activitățile peste hotare au în principal menirea de a oferi  elevilor posibilitatea să vadă pe viu modul în care se face educație în instituțiile de invătâmânt din țările europene. Exemplificând, pe zona liceelor cu profil economic, pentru anul acesta, un grup de profesori și  12 elevi de la Colegiul Economic „Regele Mihai I” Buzău au derulat anul acesta activități în proiectul „Our heritage. Our future.”  în zona Cinque Terre, găzduiți fiind de ISTITUTO TECNICO COMMERCIALE E TECNOLOGICO „FOSSATI- DA PASSANO”, din La Spezia, Italia.

Alți 8 elevi ai liceului buzoian, însoțiți de directorul unității școlare, Geta Burducea, și de alte două cadre didactice au vizitat, de această dată, Spania, unde colaboratoare mai veche le-a fost IES (Instituto de Educación Secundaria) Luís Seoane din Monte Porreiro, Pontevedra. Delegația din Spania a fost găzduită și de elevii români în preajma Sărbătorilor Pascale, 7-13 mai 2024, când au avut din nou ocazia de a promova tradițiile locale.

,, După finalizarea activităților, diseminarea a fost una intensă, astfel că rezultatele au devenit vizibile rapid pentru toate grupurile țintă prin: amenajarea unui colț Erasmus în școală unde am expus afișe, poze, produse; comunicate de presă pe plan local, național și internațional; crearea de site-uri dedicate proiectelor; promovarea pe platformele E-Twinning și de social media; întâlniri periodice ale membrilor clubului Erasmus de la nivelul școlii; „cafenele” ale profesorilor; ședințe cu părinții; anunțuri făcute de președintele Consiliului elevilor pe școală; sărbătorirea unor zile specifice ca 9 mai, Ziua Porților Deschise, Ziua Regalității, 5 iunie etc.; publicarea de articole în revistele școlii ca de pildă Be Smart online sau „Noi și Europa”; participarea la concursul „Made for Europe” unde elevii au obținut premii pe județ și la etapa națională pentru produsele concepute pe baza experienței avute în proiectele europene în care au participat și multe altele”, precizează Diana-Mihaela Stancu, responsabil Comisia de Proiecte Europene la Colegiul Economic „Regele Mihai I” Buzău.

La capitolul activități de job shadowing, în parteneriat cu IES Simon, Gran Canaria, Spania, Colegiul Economic „Regele Mihai I” Buzău a fost gazda a doi profesori care au participat la lecții demonstrative, la vizite de lucru și acțiuni întreprinse în aceeași perioadă în care au fost în România și reprezentanții școlii din Pontevedra. Schimbul de experiență a adus multe avantaje de ambele părți, musafirii fiind încântați, cu atât mai mult cu cât erau pentru prima dată în România.

Astfel, în perioada 4-10 august 2024 a fost planificată deplasarea în Split, Croația, a unei delegații formată din două cadre didactice de la liceul nostru, pentru participarea la cursul de formare Erasmus+ Key Action 1, „Teaching the fun way in the digital era”, organizat de una dintre cele mai cunoscute și performante organizații în domeniu, cu o vechime de 10 ani în traininguri pentru profesorii din Europa, Maksima TC.

În cele 7 zile de curs, activitățile au fost variate, orele de curs au fost ținute de profesori de informatică, traineri specializați în metode interactive de predare-învățare-evaluare, psihologi și tineri voluntari care i-au ajutat pe participanți să-și dezvolte competențele digitale preponderent, dar și orientați către rezultate. Programul a fost echilibrat, deși erau petrecute cel puțin 5 ore pe zi în fața calculatoarelor și a altor dispozitive necesare rezolvării sarcinilor.

Pentru anul școlar 2024-2025 pregătirile sunt în curs la Colegiul Economic „Regele Mihai I” Buzău, mai ales că estimarea pe acest an cuprinde un număr mai mare de cadre didactice și de elevi participanți în mobilități, cursuri de formare și job-shadowing, iar proiectele vor fi de mai mare amploare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 60 = 66