NOI MĂSURI DE AUSTERITATE

0
158

Ministerul Finanțelor propune un nou set de măsuri de austeritate, pe fondul unui deficit bugetar mare.

Printre acestea – oprirea angajărilor la stat, interzicerea unor cheltuieli pentru mobilier, consultanță, sau instruiri, pentru instituțiile publice, și limitarea unor sporuri.

Pe de altă parte, banii necheltuiți în cadrul unor proiecte europene, inclusiv PNRR, ar urma să ajungă la fondul de rezervă. Proiectul este în dezbatere publică.

Până la finalul anului, instituțiile publice ar trebui să își limiteze plățile pentru bunuri și servicii astfel incat să nu depășească lunar media din prima parte a anului, potrivit proiectului Ministerului Finanțelor. În plus, nu pot începe proceduri de achiziții publice pentru mobilier, materiale pentru birou sau cursuri de pregătire profesională.

Sunt și câteva excepții, printre care și cheltuielile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare care urmează. Pe de alta parte, nu mai pot fi făcute angajări, iar creșterile salariale pot fi date doar la anumite companii de stat, care au profit. Proiectul Ministerului Finanțelor limitează și sporurile pentru bugetarii care lucrează la proiecte europene.

Primăriile nu pot cheltui excedentul din anii precedenți decât pentru anumite proiecte, cum ar fi cele cu finanțare nerambursabilă sau indemnizațiile persoanelor cu handicap grav.

În cazul magistraților, pentru care s-au aprobat majorări salariale de 25% aplicate retroactiv din 2018, plățile se vor face eșalonat, în următorii ani. Sumele sunt mai mici la început. În 2025 se plătește 5% din diferență, în 2026, 10%, până în 2029 când ar urma să se plătească 35% din diferență. Sumele se vor actualiza cu rata inflației. Proiectul Ministerului de Finanțe ar mai putea fi modificat până să fie adoptat în ședință de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + = 10