Românii de peste hotare nu au încredere în instituţiile statului şi nu vor să se implice în viaţa publică din România, arată un studiu realizat în rândul a 4.000 de oameni plecaţi din ţară.
Autorităţile doresc însă o implicare mai activă a diasporei în societatea din Romania şi caută soluţii în acest sens.
Mulți dintre românii din diaspora spun că nu văd sensul în a se implica în viața publică din România, având în vedere că nu mai locuiesc aici, iar dacă ar face-o, consideră că ar fi în zadar.
Cred că vocile lor nu contează, că nu-i ascultă nimeni și au așa, cumva, un sentiment al zădărniciei, că oricum nimeni nu ar lua în calcul ce spun ei și atunci ce rost are. O altă problemă este încrederea în oamenii politici. Spun că aceștia își urmăresc doar propriul interes și nu-i mai interesează de ceea ce au nevoie oamenii cu adevărat, după ce se încheie runda de alegeri și au ajuns la putere.
Pe românii din diaspora îi interesează ce se întâmplă în țară, pentru că unii încă au membri ai familiei care locuiesc în România, însă sunt concentrați pe a se integra în comunitățile noi din care fac parte și nu le rămâne suficient timp să se informeze legat de ce se întâmplă aici. Ei se așteaptă să existe un cadru organizat, prin care instituțiile statului să-i implice mai mult, să fie invitați la întâlniri organizate de ambasade sau consulate, în care să li se ceară părerea cu privire la ce se întâmplă în România.