ZILE LIBERE PENTRU ANGAJAȚI, ÎN AFARA CELOR DE CONCEDIU

0
129

Angajații din România pot avea încă 10 zile libere pe an pe lângă cele 21 garantate de lege. Există însă condiții pentru cei care vor să beneficieze de această prevedere legală. Angajații pot să ceară liber dacă au o problemă de sănătate sau dacă un membru al familiei este bolnav sau are un accident. Angajatorul trebuie să fie informat în prealabil

Zilele libere pentru astfel de situații sunt plătite, dar angajatul trebuie să le recupereze ulterior, stabilind de comun acord cu angajatorul modalitatea de recuperare.

În mod similar cu concediul paternal sau concediul de îngrijitor, angajatul nu poate fi concediat pe durata acestor absențe pentru situații familiale neprevăzute. În cazul în care un angajat este concediat și consideră că acest lucru s-a întâmplat din cauza solicitării acestor zile libere, el poate cere angajatorului să furnizeze în scris motivele deciziei de concediere, în plus față de decizia oficială.

De asemenea, în calculul duratei concediului de odihnă anual, zilele libere luate pentru situații neprevăzute sunt considerate perioade de activitate prestată.

Codul muncii nu obligă angajații să prezinte documente justificative pentru a demonstra situația care a dus la solicitarea zilelor libere, însă angajatorii pot stabili astfel de cerințe prin regulamentul intern,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 1 = 8