SUTE DE TONE DE DEŞEURI PERICULOASE, DESCOPERITE DE AUTORITĂȚILE BUZOIENE

0
501

Peste 350 de mașini scoase din uz, 570 de litri de ulei uzat, aproximativ 365 de tone de deșeuri și 340 de kilograme de deșeuri periculoase descoperite și indisponibilizate în urma controalelor efectuate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și reprezentanții Gărzii de Mediu.

În perioada 21-22 august, poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfăşurat acţiuni de verificare a legalității operațiunilor derulate de către persoanele fizice și juridice la regimul deșeurilor și substanțelor periculoase, precum și pentru reducerea efectelor adverse asupra sănătății populației și a mediului, determinate de activitățile ilegale din domeniu.

Activitățile au fost desfășurate împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu.

Acțiunile au vizat persoanele fizice care desfășoară activități incidente domeniului și persoanele juridice cu obiect de activitate demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, întreținerea și repararea autovehiculelor, respectiv comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor.

În urma verificării unui agent economic din Cochirleanca, administrat de către un bărbat de 32 de ani, s-a constatat faptul că societatea nu deţine autorizaţie de mediu şi nu are încheiat un contract în vederea eliminării deşeurilor periculoase.

Pe o suprafaţă întinsă, exploatată de societatea comercială controlată, polițiștii au descoperit aproximativ 280 de autovehicule scoase din uz, în diferite stadii de dezmembrare, 50 dintre acestea amplasate pe platformă betonată, iar restul direct pe sol, prezentând scurgeri de lichide pe sol. De asemenea, au descoperit aproximativ 350 de tone de deşeuri, aproximativ 570 de litri de ulei uzat și 300 de kilograme de deșeuri periculoase  (intercooler, radiator climă, radiator răcire) și 7 acumulatori auto.

În aceeași perioadă, în zona Pătârlagele, pe un teren intravilan, de tip livadă, proprietatea unui localnic de 34 de ani, polițiștii au descoperit 45 de autovehicule, o mare parte scoase din uz, în diferite stadii de dezmembrare/reparație, precum și 3 mașini de spălat și 2 frigidere dezafectate, totalizând 15 tone de deșeuri metalice și 40 de deșeuri periculoase (radiatoare pentru răcire, intercoolere de climatizare).

Tot în Pătârlagele, pe terenul utilizat de către o societate comercială, dar și pe proprietatea unui alt localnic, au fost descoperite încă 33 de autovehicule, în diferite stadii de dezmembrare, depozitate direct pe sol.

Polițiștii au întocmit dosare penale și continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, sub aspectul comiterii infracțiunilor prevăzute de OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului și OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Deșeurile au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Buzău au aplicat sancțiuni contravenționale și au impus  o serie de măsuri de remediere, conform competențelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =