Ziua de 23 august are semnificații majore în istoria României.
Este considerat, de unii istorici, drept un moment de cotitură în care Regele Mihai a reușit scoaterea țării dintr-o alianță dezavantajoasă în 1944 în cel de-Al Doilea Război Mondial.
La 23 august 1944, Regele Mihai l-a demis și arestat pe mareșalul Ion Antonescu, autointitulat conducător al țării după puciul din septembrie 1940, pentru a putea retrage România din alianța cu Hitler și puterile Axei. La doar 23 ani, tânărul Rege l-a demis prin decret regal, ceea ce a pus capăt dictaturii militare a lui Antonescu.
În schimb, alții descriu 23 august ca ziua în care România a întors armele împotriva Germaniei, trădând alianța cu care intrase în război. Din 1948 şi până în 1990, 23 august a fost sărbătorită de comuniști drept ca Ziua Naţională a României.
Nicolae Ceaușescu transformase această zi în ”Revoluţia de Eliberare Socială şi Naţională, Antifascistă şi Antiimperialistă”, evenimentul fiind prezentat românilor drept o realizare a regimului comunist.
La 23 august este marcată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi nazismului creată de Parlamentul European în 2008.