FOCARE DE PESTĂ OVINĂ. AUTORITĂȚILE ȘI CRESCĂTORII DE OI SUNT ÎN ALERTĂ

0
183

Este alertă printre crescătorii de oi din țară – în câteva ferme din Tulcea și Constanța au apărut focare de pestă ovină, o boală contagioasă, cu mortalitate mare în rândul animalelor.  Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinară s-au întâlnit   de urgență, pentru a stabili măsuri de limitare a extinderii bolii.

Primul focar a fost înregistrat în Tulcea, la o fermă cu 49.000 de oi. Virusul a ajuns însă și în câteva microferme din zona orașului Babadag. Animalele care au murit, circa 5000, au fost aruncate într-o groapă, fără a se lua măsuri de securitate.

Boala se răspândește doar la oi și capre și poate provoca mari pagube crescătorilor, pentru că în fermele afectate, animalele trebuie sacrificate.Pesta ovină nu se transmite însă la om, iar virusul este distrus prin prepararea termică.

În plus, dacă situația nu este ținută sub control, există riscul opririi exporturilor, care le aduc venituri importante.

Până în acest moment, s-au înregistrat 7 focare – 5 în Tulcea și două în Constanța, care au, în total, 150 de mii de oi. În toată țara a fost declanșată o acțiune de evaluare și supraveghere a efectivelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =