SENATORUL PSD LUCIAN ROMAȘCANU REAMINTEȘTE REFORMELE CUPRINSE ÎN PNRR

0
176

Senatorul PSD, Lucian Romașcanu, aduce în atenție numeroasele reforme cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, și pe care ministrul  Investițiilor și Proiectelor Europene din Români, Adrian Câciu, le-a enumerat într-o postare pe retelele de socializare. Senatorul buzoian precizează că este importantă comunicarea adevărului, ca răspuns la unele voci care tind să distorsioneze realitatea, din interese politice.

 

,,E important să comunicăm adevărul atunci când există voci care distorsionează realitatea din calcule politice meschine!” – este comentariul social-democratului Romașcanu la ceea ce a postat Adrian Câciu pe contul lui de pe rețelele de socializare.:

,,38 de reforme (57,6% din total), adica mai mult de jumatate din cele 66 de reforme cuprinse în Planul de Redresare și Reziliență al României sunt îndeplinite!

Alte 23 de reforme sunt în curs de indeplinire iar restul de 5 reforme sunt programate pentru a fi îndeplinite în a doua jumatate a anului 2025 și prima jumatate a anului 2026.

Se vorbește mult despre reformele din PNRR si stadiul acestora, se distorsionează partinic adevărul pentru a se prezenta o altă realitate și a se lăsa impresia că România nu face reforme.

Deși toate datele despre reforme și actiuni guvernamentale și legislative sunt publice și chiar au facut obiectul unor dezbateri publice ample, văd oameni politici care vin și spun nonșalant ca nu s-a facut nici o reforma.

Ei bine, ba da, s-au facut peste jumătate din cele asumate iar realizarea reformelor este în deplină concordanță cu noul calendar de implementare a PNRR, aprobat în decembrie 2023.

Din cele 38 de reforme la care fac referire, 21 de reforme sunt închise definitiv, iar 17 din ele, avand aprobate elementele cheie de legiferare si implementare, au asociate tinte de rezultat, efect si impact care se masoară în anii 2025-2026.

Dintre care cele mai relevante reforme realizate aș aminti:

Legile justiției (legi privind statutul magistraților, organizarea judiciară, Consiliul Superior al Magistraturii) și modificările aduse codului penal și Codului de procedură penală;

 Lupta împotriva corupției (legea privind protecția avertizorilor și Strategia națională anticorupție);

Legea pensiilor (noii legi privind sistemul de pensii, reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale)

Reforma ANAF prin digitalizare (SPV, criterii de risc, structuri de control fiscal;

Îmbunătățirea mecanismului de programare bugetară (planificare bugetară multianuală, analiza cheltuielilor din sănătate și educație, consiliul fiscal);

Securitatea cibernetică (lege, strategie, ocupații noi digitale în codul COR);

Cloud-ul guvernamental;

Transport sustenabil (decarbonizarea rutieră în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”);

Mobilitatea urbană durabilă (lege și plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD);

Legile educației (preuniversitar, universitar);

Înființarea ghișeelor unice pentru furnizarea de servicii de consiliere în domeniul energiei.

Când Guvernul Ciolacu a fost investit erau doar 9 reforme realizate, acum sunt 38 plus 23 in curs de indeplinire.

Deranjează acest lucru? Mi-aș dori să nu!” , a postat ministrul Adrian Câciu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 28 = 38