VENITURILE DIN SĂNĂTATE ACOPERĂ DOAR 60 % DIN CHELTUIELI

0
353

România are nevoie de mai mulţi bani pentru sănătate sau de eficientizarea cheltuielilor din domeniu pentru asigura tratamentele pacienţilor, care încă nu au acces la terapii inovative, sau decontarea medicamentelor noi.

Încasările la sănătate asigură doar 60% din cheltuielile necesare, a declarat astăzi Daniela Pescaru, secretar de stat la Ministerul Finanţelor. Ea a explicat că sunt peste 16 milioane de asiguraţi şi mai puţin de 6,5 milioane plătesc, deşi bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a crescut.

Cheltuielile estimate pentru acest an sunt în creştere cu aproape 25,7% faţă de 2023.

O evoluţie fără precedent a cheltuielilor pentru concedii medicale. În anul 2017, cheltuielile pentru concedii medicale erau de 800 de milioane şi în 2022 5,9 miliarde, ceea ce înseamnă o creştere de 7,4 ori. Pentru a crește veniturile la bugetul asigurărilor de sănătate trebuie avute în vedere plata în funcţie de performanţă sau  volumul de activitate al personalului medical.

Secretarul de stat  a mai declarat că se aşteaptă la o rectificare bugetară în luna septembrie, care ar aduce mai mulţi bani la sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 53 = 61