CANALUL IAZUL MORILOR, O SOLUȚIE ÎMPOTRIVA SECETEI

0
357

În condițiile secetei acute, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, susține cu tărie că Iazul Morilor ar fi o bună sursă pentru irigații, alături de folosirea apei uzate din stațiile de epurare. Edilul este de părere că acest canal ar putea fi folosit, atât pentru colectarea apelor pluviale, care ar scădea facturile buzoienilor pentru apă-canal, cât și pentru alimentarea lacurilor din aval ori irigarea terenurilor.

Canalul, cu o lungime de 20,3 km, dintre care 14 pe teritoriul municipiului Buzău, a fost abandonat de mai multă vreme și va trebui decolmatat și ecologizat în totalitate. Potrivit primarului Constantin Toma, Iazul Morilor alimentează 6 lacuri din municipiu.

Refacerea acestui canal este imperios necesară, spune edilul, în contextul în care, de la an la an, din cauza secetei tot mai acute, multi fermieri înregistrează pierderi semnificative la culturile pe care le-au înființat.

Canalul Iazul Morilor pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Verneşti, curge între Drumul Național 10 şi râul Buzău, traversează tot cartierul Simileasca, apoi intră în subteran, în dreptul Galleria Mall. Apa curge printr-un tub pe sub strada Frăsinet, continuă pe sub blocurile din cartierele Broşteni şi Dorobanţi și iese din nou la suprafaţă spre balta de pescuit a Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 60 = 66