CE FACEM DACĂ ÎNTÂLNIM UN URS ÎN DRUMEȚIILE PE MUNTE

0
490

Cazul tragic al tinerei ucise de urs la Bușteni readuce în atenția publică problema suprapopulației de urși.  Incidentele în care urșii sunt implicați sunt din ce în ce mai frecvente, de aceea este bine să știm ce măsuri preventive pot fi luate pentru a minimiza riscurile. Cei de la Jandarmeria Română au alcătuit o listă de sfaturi ce pot preveni situațiile periculoase:

  • Nu porniți singuri la drum”, spun jandarmii. Asigurați-vă că aveți cel puțin un partener de drumeție. Urșii sunt mai puțin predispuși să se apropie de grupuri mari de oameni.
  • Faceți zgomot– Pe traseele montane, este important să discutați, să cântați sau să faceți zgomot pentru a alerta animalele sălbatice de prezența voastră. Urșii preferă să evite oamenii și se vor retrage dacă vă aud din timp.
  • Purtați agățat de rucsac un așa numit Bear Bell – clopoțel împotriva urșilor”– Sunetul constant al clopoțelului va alerta urșii de apropierea voastră, oferindu-le ocazia să se retragă.
  • Evitați traseele pe timp de ceață și ploaie– „Ceața și ploaia cresc riscul unei întâlniri cu ursul”, subliniază jandarmii maramureșeni, deoarece vizibilitatea și capacitatea de a face zgomot sunt reduse. Evitați deplasările pe munte în astfel de condiții.
  • Împachetați cât mai bine mâncarea în rucsac astfel încât să nu miroasă prea tare”– Folosiți recipiente etanșe pentru a păstra mâncarea.
  • „Nu mâncați în locurile împădurite sau în cele despre care știți că sunt frecventate de urși”
  • Agățați mâncarea departe de cort – „Când campați, nu țineți mâncarea în cort. Agăţați recipientul cu mâncare într-un copac la cel puțin 50-100 de m de locul unde v-ați instalat cortul”, ne sfătuiesc jandarmii.
  • Folosiți spray cu piper – Un spray cu piper special conceput pentru urși poate fi un instrument de apărare eficient. Asigurați-vă că știți cum să-l folosiți corect și că este la îndemână în caz de nevoie.
  • Evitați ursoaicele cu pui – „Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseul dumneavoastră, evitaţi acel traseu;”, precizează Inspectoratul de Jandarmi Maramureș.
  • Faceți zgomot dacă observați un urs la distanță – „dacă observați prezenţa unui urs la mare depărtare, e binesă faceți zgomot iar, dacă aveți petarde, acestea vă vor fi foarte utile”, adaugă jandarmii.
  • Reacționați calmdacă vă întâlniți cu un urs – „Dacă vă treziți cu ursul faţă în faţă, nu vă panicați. Purtați la gât un fluier, ursul este foarte sensibil la zgomot. Dacă nu aveți un fluier, faceți zgomot, țipați, bateți din palme. Retrageți-vă încet, cu ochii la el. Dacă vine spre dumneavoastră, aruncați rucsacul în direcția opusă celei în care o veți lua.”, ne recomandă aceștia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 77