CRIZANTEMA ELECTRICĂ, O NOUĂ PLANTĂ EXOTICĂ ACLIMATIZATĂ

0
257

O nouă reușită remarcabilă a specialiștilor de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău. Cercetătorii buzoieni au reușit să aclimatizeze cu succes „planta durerilor de dinți”, cunoscută și sub numele „butonii albinelor” sau „crizantema electrică”.

Această plantă exotică, recunoscută pentru proprietățile sale anestezice naturale, poate atinge înălțimi de 15-30 cm, cu flori de culoare galben auriu, care atrag licuricii în perioada de înflorire. Butonul floral are un gust ierbos urmat de o senzaţie de amorţire şi furnicare a întregii danturi şi o reacţie puternică a glandelor salivare. Planta răcoreşte rapid gâtul şi căile respiratorii. Efectul de amorţire şi salivare excesivă dispare însă după o perioadă de două-cinci minute, în funcţie de cantitatea ingerată. Substanța responsabilă pentru aceste senzații este Spilanthol, un analgezic natural.

În diferite țări, planta este utilizată pentru ameliorarea durerilor de dinți, relaxare musculară, tratamente pentru stomatită și defecte de vorbire, având și proprietăți diuretice și antibacteriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 51 = 55