VALOAREA PUNCTULUI-AMENDĂ, PLAFONATĂ PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI, LA 165 DE LEI

0
202

Punctul-amendă este plafonat iar, după doar șase luni de pauză, la valoarea de 165 de lei, potrivit unei ordonanțe de urgență apărute recent. De principiu, valoarea punctului de amendă se calculează în raport cu salariul minim, care a fost majorat, dar Executivul a stabilit plafonarea acesteia până la finalul anului.

Mai exact, după cum apare în OUG 87/2024, “în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024 un punct-amendă este 165 lei”.

Măsura plafonării punctului-amendă reprezintă, de fapt, o excepție de la regula cuprinsă în Codul rutier și stabilită în decembrie 2023, potrivit căreia “un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

Ținând cont că, de luna aceasta, salariul minim brut a crescut la 3.700 de lei (de la 3.300 de lei), iar valoarea punctului-amendă e 5% din acesta, dacă nu s-ar fi stabilit plafonarea lui, punctul de amendă ar fi crescut la 185 de lei.

În iarnă, s-a decis însă modificarea mecanismului de calculare a valorii punctului-amendă tocmai pentru a se elimina practica plafonării valorii acestuia la fiecare majorare a salariului minim.

Până la începutul anului, valoarea punctului-amendă reprezenta 10% din salariul minim brut, dar, începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, adică la valoarea de 145 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =