ROMÂNII, PREDISPUȘI LA DIABET TIP II

0
267

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de diabet de tip doi. Din peste 10 mii de persoane evaluate în cadrul unui studiu care a fost realizat la cererea Colegilor Farmaciştilor Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici şi Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, aproape un sfert prezintă risc mare şi foarte mare de a dezvolta această afecţiune.

Rezultatele proiectului arată că 31,6% dintre persoanele evaluate prezintă un risc minim de diabet de tip doi, un procent semnificativ de 28% se confruntă cu un risc uşor ridicat, iar 17,4% au un risc moderat. Iniţiatorii analizei susţin că mai îngrijorător este faptul că 15,4% dintre persoane prezintă un risc mare, iar 6,7% au un risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat.

Pentru calcularea nivelului de risc au fost prelucrate datele din chestionarele aplicate în farmacii persoanelor de peste 18 ani din toată ţara, nediagnosticaţi deja cu diabet. 60% dintre respondenţi au fost femei, 34% au avut vârsta de până în 45 de ani.

Cei mai mulţi dintre respondenţi, respectiv 57,2% au declarat că nu au rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat şi 63,5% au menţionat că fac sport cel puţin 30 min zilnic.

Specialiştii spun că pericolul diabetului zaharat poate fi totuşi redus printr-o mai bună informare şi educare a populaţiei cu privire la un stil de viaţă echilibrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 3 =