SISTAREA ALIMENTĂRII CANALULUI VEST, O MĂSURĂ CU DOUĂ TĂIȘURI

0
530

După ani la rând de secetă, județul Buzău se confruntă cu o lipsă acută de apă pentru irigații. Chiar și așa, autoritățile au luat decizia de a sista, temporar, alimentarea cu apă a Canalului Vest, cea mai importantă sursă pentru irigații din județ. Situația este delicată, cu multiple efecte. Pe de o parte, sistarea alimentării sistemului de irigații afectează agricultura, marcată și așa de o secetă acută, iar pe de altă parte, furnizarea apei pentru fermieri are efect negativ pentru consumatorii casnici, care abia mai au apă pentru uzul propriu. Reprezentanții Direcției Agricole Buzău spun că decizia de sistare a alimentării cu apă a Canalului Vest se datorează nivelului apei din lacul de acumulare de la Barajul Siriu, de unde se face, în mare parte, alimentarea pentru sistemele de irigații din județ, și care a scăzut la cote alarmante.

Deși în ultimele zile a plouat, specialiștii spun că precipitațiile sunt deja tardive și nu sunt atât de însemnate cantitativ. Marea problemă a agricultorilor buzoieni este că, deși au investit în noi sisteme de irigații, acestea se dovedesc inutile, atâta timp cât apa lipsește.

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău sunt extrem de pesimiști privind viitorul agriculturii, în contextul în care, de la an la an, apa din sol aproape dispare.

Sistarea alimentării cu apă a Canalului Vest a fost luată și datorită scăderii volumului de apă din lacul de acumulare de la Siriu, care provoacă un risc major ca malurile să alunece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 56 = 64