PROSUMATORII VOR FI OBLIGAȚI SĂ ÎȘI INSTALEZE BATERII

0
190

Românii care produc energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice ar putea fi obligați să stocheze o parte din cantitate în baterii.

Parlamentarii au adoptat, la sfârșitul lunii iunie, un proiect de lege care prevede, printre altele, că prosumatorii vor fi obligați să stocheze energia pe care o produc până la 31 decembrie 2027. Măsura a fost impusă în contextul în care unele retele de distribuție nu au fost modernizate și pot avea probleme când preiau energie de la proprietarii de panouri fotovoltaice. Dacă legea se va aplica, atunci prosumatorii vor fi obligați să stocheze între 30% și 50% din puterea centralelor pe care le dețin, în functie de capacitate.

Distribuitorii de echipamente au făcut calcule și estimează că investiția inițială a prosumatorilor va crește cu 30% și până la 50% odată cu obligația de stocare, în funcție de tehnologii.
Asociațiile care reprezintă interesele prosumatorilor au inițiat o petiție și au cerut președintelui să nu promulge legea.

Administrația Fondului pentru Mediu are în plan să lanseze programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 care ar putea să finanțeze inclusiv achiziția de baterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 33 = 41