ROMÂNII TREC RAR PE LA STOMATOLOG, DEȘI AU PROBLEME CU DANTURA

0
199

Românii sunt printre codașii Europei la capitolul sănătate orală. Cei mai mulți preferă să ia medicamente, în loc să meargă la stomatolog când au o problemă. 68% dintre pacienți nu știu nici măcar unde se află cabinetele din localitatea lor, în cazul în care ar avea o urgență stomatologică.

De asemenea, două treimi dintre români au probleme cu dinții. Acestea sunt cele mai îngrijorătorare date care reies dintr-un studiu făcut de Colegiul Medicilor Stomatologi din România.

Jumătate dintre români se spală pe dinți de două ori pe zi. Foarte mulți dintre ei – 70% – nu folosesc, însă, ața dentară, periuțele interdentare sau dușul bucal. Nici măcar nu au auzit de aceste produse, care ajută la curățarea completă a dinților. În aceste condiții, nu e de mirare că cele mai frecvente afecțiuni dentare sunt cariile, atât în rândul adulților, cât și al copiilor.

Șase din zece români recunosc că nu au fost la un control stomatologic de rutină, în ultimul an. Asta deși aproape jumătate dintre ei își dau seama că stau foarte prost cu sănătatea orală.

Sunt puțini români care au beneficiat de servicii stomatologice decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Doar un medic stomatolog din zece are contract cu CNAS, pentru că banii decontați sunt departe de a acoperi costul serviciilor.

Studiul realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România s-a derulat în perioada 25 martie-10 mai în opt regiuni de dezvoltare ale României. Din eșantion au făcut parte 1.544 de copii și adulți, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Iar datele au o marjă de eroare de +/- 2,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =